ING: Trebuie sa adoptam euro mai repede, leul nu mai functioneaza

Joi, 07 Mai 2009, ora 17:12
1246 citiri
ING: Trebuie sa adoptam euro mai repede, leul nu mai functioneaza

Romania ar trebui sa grabeasca procesul de aderare la zona euro, in conditiile in care economia reala a tarii a adoptat deja moneda unica europeana in proportie de 80%, iar moneda locala nu mai functioneaza, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al ING Romania, Misu Negritoiu.

"Cei care propaga modelul tehnicist teoretic al adoptarii euro scapa din vedere ca economia romaneasca e euroizata deja in proportie de 80%, avand in vedere ca preturile sunt in euro, chiriile si creditele ipotecare la fel, iar imprumuturile in lei sunt mult mai scumpe decat cele in euro", a explicat Negritoiu.

In acest sens, el sustine ca moneda locala "nu mai functioneaza si nu exista alta cale decat sa adopti euro, in conditiile in care economia a adoptat de facto euro".

In plus, directorul general al ING Bank considera ca vor fi relaxate criteriile de aderare din tratatul de la Maastricht, pentru a se adapta noilor conditii din piata.

Totodata, Negritoiu considera ca nivelul actual al cursului de schimb, de aproximativ 4,20 lei/euro, a fost deja "internalizat" si nu va mai avea un impact negativ semnificativ asupra sistemului bancar.

"Este un nivel rezonabil si suportabil. In prezent, este importanta stabilitatea cursului, iar autoritatile se uita sa mentina evolutia leului intr-o marja cat mai mica", sustine Negritoiu.

El a mai precizat ca stabilitatea cursului lasa loc Bancii Nationale a Romaniei (BNR) sa relaxeze in continuare politica monetara, dar intr-un mod gradual.

Viceguvernatorul bancii centrale Cristian Popa declara in aprilie ca "nu se pune problema modificarii tratatului de la Maastricht, ceea ce inseamna ca nu vor fi relaxate criteriile de convergenta nominala si nici nu vor fi acordate derogari de la acestea". El adauga ca Romania ar putea adopta euro de la 1 ianuarie 2015, in conditiile in care decizia ar fi luata in 2014, potrivit planului deja asumat.

Banca centrala si guvernul s-au angajat sa adopte moneda unica europeana in 2014, ceea ce inseamna ca Romania ar trebui sa intre in ERM-2 (anticamera zonei euro) in 2012.a

România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România, a șasea cea mai scumpă energie electrică pentru consumul casnic din UE, calculat la standardele puterii de cumpărare
România a raportat în a doua parte a anului trecut un preț la energie electrică pentru uz casnic de 19,1 euro la 100 kWh, între ultimele cinci cele mai reduse din UE. Pe de altă parte,...
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
#adoptare, #economie, #euro, #leu, #negritoiu, #romania , #stiri ING