Leul, mai puternic in 2011? ING vede cursul la 4,15 lei/euro

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 12:48
1657 citiri
Leul, mai puternic in 2011? ING vede cursul la 4,15 lei/euro

ING Bank Romania a redus estimarile privind evolutia cursului valutar pe parcursul acestui an si anticipeaza ca leul se va aprecia pana la o rata de 4,15 lei/euro in primul trimestru si va incheia 2011 la un nivel de 4,2 lei/euro, conform Mediafax.

Previziunile anterioare ale ING Bank Romania indicau un curs de 4,3 lei/euro la finele primului trimestru si de 4,25 lei/euro la sfarsitul acestui an.

Analistii ING au revizuit in scadere si estimarile privind nivelul ratei de schimb valutar dupa primele sase luni din 2011, de la 4,34 lei/euro la 4,3 lei/euro, dar au mentinut previziunile pentru cursul din trimestrul al treilea la nivelul de 4,2 lei/euro.

ING noteaza ca Romania a reusit sa indeplineasca toate conditionalitatile impuse de FMI pentru virarea celei de-a saptea transe de la FMI, ceea ce face "aproape sigura" eliberarea acestei finantari si usureaza negocierile pentru semnarea unui nou acord.

"Mai mult, in ultima perioada este mult mai evident in discursurile si actiunile politice un angajament mai puternic pentru indeplinirea cerintelor FMI.

Acest lucru sugereaza ca Romania va ajunge la un nou acord cu FMI inainte de incheierea celui din prezent, in luna aprilie, si duce la majorarea probabilitatii de atingere a tintei de deficit bugetar fixata pentru acest an, de 4,4% din PIB.

Daca acest lucru se intampla, Romania va avea o pozitie relativ mai buna in regiune (deficit bugetar scazut, reducere sustenabila a deficitului bugetar si implementarea de reforme structurale)", se arata intr-un raport al ING Bank Romania.

Analistii bancii spun ca negocierile pentru incheierea unui nou acord cu FMI ar putea avea un impact pozitiv asupra leului.

Pe de alta parte, faptul ca economia Romaniei nu si-a revenit, nu sustine inregistrarea unor castiguri semnificative ale leului fata de euro, in pofida imbunatatirii modeste a perspectivelor pe termen scurt. 

Totodata, analistii considera ca BNR va actiona impotriva unei aprecieri prea mari a leului.

"Leul este codas in regiune in ceea ce priveste evolutia fata de euro, iar acest lucru ar putea sa ajute ulterior moneda nationala.

Consideram ca sansele ca rata de schimb sa urce si sa stea peste 4,3 lei/euro sunt reduse, desi nu excludem majorari temporare", sustin analistii ING Bank Romania.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a afisat miercuri un curs de referinta de 4,2705 lei/euro, cu 0,28 bani mai mare decat cea de marti, de 4,2677 lei/euro, dar sub nivelul din ultima zi a anului trecut, de 4,2848 lei/euro. 

#curs de schimb, #curs valutar, #euro, #ing, #leu, #moneda nationala , #stiri ING