MFP vrea sa atraga 400 mil euro de la bancile locale

Miercuri, 28 Iulie 2010, ora 14:52
1087 citiri
MFP vrea sa atraga 400 mil euro de la bancile locale

MFP a anuntat in a doua parte a lunii iulie ca vrea sa vanda pe 28 iulie certificate de trezorerie denominate in euro cu scadenta de un an, in valoare de 400 milioane euro, pe plan intern, potrivit NewsIn.

"Ratele de dobanda la euro ajustate cu prima de risc pentru Romania indica un nivel al randamentelor de aproximativ 4,4%.

Ministerul de Finante a anuntat initial ca aceste instrumente vor fi obligatiuni cu cupon de 5%, dupa care acestea au fost modificate in certificate cu discount. 

Credem ca MF va reusi sa atraga suma intentionata platind un randament la mijlocul intervalului definit de nivelele de mai sus, dar acest lucru va contribui doar marginal la majorarea fondurilor atrase de administratorii datoriei publice", sustin analistii ING Bank Romania, intr-un raport publicat miercuri.

De la inceputul lunii iunie, MFP a atras doar 2,4 miliarde lei din cele 9,5 miliarde lei anuntate initial si, in conditiile in care analistii ING estimasera ca potentialul de crestere a ratelor de dobanda pare limitat, s-a dovedit ca acestea au inregistrat chiar o scadere.

"Atat ratele de dobanda pe termen scurt, cat si cele pentru scadenta de 3 luni au pierdut aproximativ 25 puncte de baza, fiind tranzactionate la 6%, respectiv 6,1%. 

Este posibil ca ratele de dobanda sa scada in continuare deoarece MF urmeaza sa atraga valuta de pe piata ce va fi probabil convertita in moneda nationala la BNR.

Conditiile de lichiditate s-ar putea imbunatati daca BNR nu va interveni pe piata valutara vanzand euro.

Ne indoim ca asemenea operatiuni (care sprijina leul si diminueaza rezervele valutare) ar putea avea loc atat timp cat sentimentul global nu se deterioreaza", mai spun analistii ING.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#mfp, #banci, #locale, #milioane, #euro , #stiri ING