Onorariile notarilor publici, reduse cu 30% la autentificarea contractelor pentru "Prima Casa"

Marti, 28 Iulie 2009, ora 15:05
1885 citiri
Onorariile notarilor publici, reduse cu 30% la autentificarea contractelor pentru "Prima Casa"

Onorariile notarilor publici la autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a contractelor de ipoteca incheiate pentru cumpararea de imobile prin intermediul programului guvernamental "Prima Casa", au fost reduse cu 30%, printr-un ordin al Ministerului Justitiei.

"Se reduc cu 30% onorariile pentru autentificarea contractelor de vanzare-cumparare si a contractelor de ipoteca in care figureaza ca parti persoane fizice care achizitioneaza o locuinta prin programul guvernamental «Prima Casa»", se arata in ordinul care completeaza normele privind tarifele de onorarii ale notarilor publici, informeaza Mediafax.

Guvernul a primit oferte de la 20 de banci pentru credite in valoare totala de 1,4 miliarde euro, peste plafonul maxim de garantare stabilit la un miliard de euro, iar pana in prezent conventia a fost semnata de 13 banci.

Ulterior, ING a anuntat ca renunta sa participe la program si ca va lansa o oferta alternativa de credit ipotecar.

Conventia este semnata intre Ministerul Finantelor si Fondul National de Garantare pentru IMM, pe de-o parte, si reprezentantii bancilor interesate de acest program.

Persoanele care vor sa ia credite prin programul "Prima Casa" platesc un avans de 5% pentru o locuinta de maximum 60.000 euro sau de 3.000 euro plus diferenta din pretul de achizitie.

Rata dobanzii este EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) plus maxim 2,5 puncte procentuale. Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

 

#contracte, #dobanzi, #ipoteca, #notari, #onorarii , #stiri ING