Pensia in 2043, mica si tot de la stat

Vineri, 25 Septembrie 2009, ora 09:52
1303 citiri
Pensia in 2043, mica si tot de la stat

Potrivit unei simulari ING, pentru obtinerea unei pensii de 731 de euro in anul 2043 (dupa 35 de ani de contributie) este nevoie ca pensia de stat sa aduca 400 de euro, pensia facultativa 133 de euro (asta daca contribuie atat angajatorul, cat si contribuabilul cu o suma lunara de 33,78 euro), iar restul sa vina din pensia privata obligatorie.

Salariul brut in 2043 trebuie sa fie de 1.680 de euro sau 1.176 de euro net.

Cum in prezent doar 3% din populatie are o pensie facultativa, iar 1,4 milioane de persoane au conturile goale la fondurile private obligatorii de pensii, rezulta ca de baza in 2043 va fi tot pensia de stat, care este estimata in simulare la 400 de euro.

Din pacate nici aceasta nu-si va pastra valoarea deoarece in acordul semnat cu FMI pensia va fi indexata cu inflatia si nu cu cresterea salariilor asa cum era pana acum.

Deci pensia de stat se va situa sub 400 de euro.

Potrivit Federatiei Europene a Fondurilor de Pensii (EFPR), o contributie suplimentara de 1%, intr-o perioada de cotizare de 40 de ani, duce la o pensie privata cu 30% mai mare. 

Reducerea nivelului contributiilor cu 0,5% inseamna o diminuare a pensiei private cu 15%.

Deci cei 200 de euro care ar trebui sa vina din contributia la fondurile private obligatorii vor fi diminuati cel putin cu 15%, adica in jur de 30 de euro.

Actuala generatie de angajati din Romania, viitoarea generatie de pensionari, va avea practic cea mai mica pensie privata obligatorie din Europa de Est. 

 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
#pensii, # inflatie, # private, # facultative, # contributii , #stiri ING