Piata romanesca de capital, o problema pentru fondurile de pensii?

Marti, 17 Noiembrie 2009, ora 14:23
1074 citiri
Piata romanesca de capital, o problema pentru fondurile de pensii?

Fondurile de pensii private vor avea mari probleme daca incearca peste jumatate de an sa investeasca doar pe piata romaneasca de capital si, cel mai probabil, va fi necesara o diversificare si pe celelte piete din UE, a spus marti pentru NewsIn directorul general al ING Fond de Pensii, Emilia Bunea.

"In prezent suntem intr-un echilibru instabil, in sensul ca fondurile sunt destul de mici, la fel si alocarea in actiuni, ca sa nu reprezinte inca o problema foarte mare lichiditatea si oferta limitata in piata locala", a afirmat Bunea.

Fondurile de pensii "servesc" participantii si "nu vor investi in piata romaneasca ca sa dezvolte piata, ci vor investi in piata romaneasca doar daca au la dispozitie oferta cea mai buna din punct de vedere risc/randament fata de alta oportunitate", a subliniat ea.

Directorul general al ING Fond de Pensii a explicat ca fondurile romanesti de pensii au alternativa investitiilor pe pietele de capital mai lichide din Uniunea Europeana.

"Este clar numai o chestiune de cerere si oferta. Este nevoie de lichiditate pe bursa ca sa ai in ce sa investesti. Cererea vine din partea noastra, dar oferta este in bursa romaneasca", a mai spus Bunea.

Mai devreme, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, declara ca fondurile de pensii private ar putea finanta alte piete, alte proiecte de investitii, alte companii comerciale "care s-au miscat si se vor misca mai bine", daca nu vor gasi aceste oportunitati pe piata romaneasca.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), Mircea Oancea, considera ca piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) ar putea ajunge la active de circa 1 miliard euro la sfarsitul lui 2010, in condiitiile majorarii contributiei cu 0,5% pana la 2,5% din salariul brut.

El apreciaza ca fondurile de pensii private obligatorii ar putea contribui la investitii majore pentru dezvoltarea economiei - infrastructura rutiera sau energetica - peste patru-cinci ani, cand vor acumula active de 5-6 miliarde euro.

Cele 12 fonduri de pensii obligatorii de pe piata aveau, la sfarsitul lui octombrie, active nete de 2,1 miliarde lei (492,7 milioane euro) si aproape 4,5 milioane de participanti.

In octombrie, fondurile de pensii private obligatorii si-au redus cu circa 1 punct procentual expunerea pe titluri de stat, pana la 62,64% din activele administrate, si si-au mentinut ponderea plasamentelor in actiuni la 7,77%.

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#fonduri, #pensii, #capital, #ing, #bursa, #farmache , #stiri ING