Romania ocupa locul 15 in UE, dupa ponderea ajutorului de stat in PIB

Luni, 07 Decembrie 2009, ora 16:08
2684 citiri
Romania ocupa locul 15 in UE, dupa ponderea ajutorului de stat in PIB

Romania a acordat in 2008 ajutoate de stat de 900 milioane euro, reprezentand 0,64% din produsul intern brut (PIB), fiind pe locul 15 intre statele membre UE dupa aceasta pondere, comparativ cu media de 0,54% din PIB in UE, potrivit unui raport prezentat luni de Comisia Europeana (CE).

Dupa valoarea ajutoarelor acordate, Romania s-a clasat pe locul 18.

Raportul, care se refera la ajutoarele de stat acordate in toate sectoarele economiei, cu exceptia transportului feroviar, arata ca statele membre ale Uniunii Europene (UE) au acordat in total anul trecut ajutoare de stat de 67,4 miliarde euro, respectiv 0,54% din PIB.

Tarile din zona euro au acordat in 2008 cea mai mare parte a ajutoarelor de stat in sectoarele economice, cu exceptia cailor ferate, de 57,1 miliarde euro, in timp ce tarile care au aderat la UE dupa 2004 (UE 12) au dat ajutoare de stat de numai 10,3 miliarde euro.

Germania si Franta au acordat cele mai mari ajutoare de stat, de 15,7 miliarde euro, respectiv 10,3 miliarde euro. Cele mai mici ajutoare de stat au fost acordate in Cipru, Malta, Luxemburg, de circa 100 milioane euro fiecare, in timp ce Estonia este singura tara din UE care nu a dat niciun ajutor de stat. Valoarea ajutorului de stat acordat de Bulgaria a fost de 400 milioane euro, respectiv 1,3% din PIB-ul din 2008.

Raportul mai arata ca, daca ar fi incluse si masurile anticriza, valoarea totala ar fi de 279,6 miliarde euro, reprezentand 2,2% din PIB-ul blocului comunitar. In 2007, ajutoarele de stat acordate in UE au fost de 66,5 miliarde euro (0,52% din PIB-ul UE din 2007.

"Masurile coordonate adoptate in timp util de statele membre si de Comisie au contribuit la mentinerea stabilitatii financiare", se mai arata in comunicatul CE.

Anul trecut, Comisia a autorizat punerea in aplicare rapida a unor masuri de sprijin fara precedent, dar, in acelasi timp, a protejat piata unica impotriva unor denaturari disproportionate ale concurentei.

"In ultimele 14 luni, masuri de ajutor fara precedent au permis Europei sa stabilizeze pietele financiare si sa contribuie la deschiderea drumului catre redresare. Prin verificarea rapida a acestui ajutor, precum si prin controlul strict al utilizarii acestuia, ne-am asigurat ca ajutorul de stat este o componenta a solutiei pentru criza. Am intrat acum in faza de restructurare a sistemului bancar, primele decizii importante fiind deja adoptate - de exemplu cu privire la KBC, ING, Lloyds, Fortis si Commerzbank", a declarat comisarul european pentru concurenta, Neelie Kroes.

Ea a adaugat ca in 2009 executivul european a autorizat, de asemenea, un ajutor suplimentar pentru economia reala in vederea compensarii efectelor crizei creditelor.

In 2008, statele membre au pus la dispozitie fonduri anticriza de 3.361 miliarde euro, care au fost aprobate de CE, dar valoarea nominala a fondurilor anti-criza angajate efectiv de statele membre anul trecut a fost de numai 958 miliarde euro. Ajutorul de stat din aceasta suma este estimat la 212,2 miliarde euro, respectiv 1,7% din PIB-ul UE pe 2008.

In prezent, tarile UE au inceput sa se axeze mai mult pe ajutorul regional si pe ajutorul pentru cercetare, dezvoltare si inovare care sa favorizeze cresterea locurilor de munca in viitor.

Potrivit executivului european, au fost inregistrate progrese in ce priveste recuperarea ajutoarelor ilegale si incompatibile. La sfarsitul lunii iunie 2009 fusesera recuperate 9,4 miliarde euro.

Numai 9% din ajutorul ilegal nu era inca recuperat, ceea ce inseamna ca 91% din valoarea totala a ajutorului ilegal si incompatibil a fost rambursat de beneficiari, comparativ cu numai 25% la sfarsitul anului 2004, a mai anuntat CE.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#romania, #ue, #ajutor, #stat, #pib , #stiri ING