Romania risca sa nu respecte obiectivele fiscale convenite cu FMI

Joi, 08 Octombrie 2009, ora 13:37
1020 citiri
Romania risca sa nu respecte obiectivele fiscale convenite cu FMI

Riscurile ca deficitul bugetar pentru acest an sa ajunga in intervalul 8,5-9% din Produsul Intern Brut (PIB) sunt tot mai ridicate, diminunand perspectivele Romaniei de a se incadra in obiectivele fiscale convenite cu FMI, se arata intr-o analiza ING.

Guvernul a convenit cu FMI, in urma primei evaluari a acordului stand-by de finantare, o tinta de deficit bugetar de 7,3% din PIB pentru anul 2009, majorand obiectivul stabilit anterior, de 4,6% din PIB, transmite Mediafax.

Ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat, marti, ca deficitul bugetar dupa primele noua luni a ajuns la 5% din PIB, si a adaugat ca estimeaza ca deficitul va fi mai mic decat tinta convenita cu FMI pentru aceasta perioada, de 5,4% din PIB.

"Din moment ce, in trecut, ministrul Finantelor a subestimat evolutiile lunare ale deficitului in comentariile sale spontane, anticipam ca deficitul sa fie mai apropiat de 5,4% din PIB decat de 5% din PIB. Desi mentinem estimarea privind un deficit public de 7,7% din PIB pentru acest an, riscurile ca indicatorul sa ajunga in intervalul de 8,5-9% din PIB devin tot mai probabile. Acest scenariu creste sansele de depasire a obiectivului de 7,3% din PIB convenit cu FMI/UE", se arata intr-un raport ING.

Dupa primele opt luni, bugetul general consolidat a inregistrat un deficit de 4,5% din PIB, in urcare cu un punct procentual comparativ cu nivelul inregistrat la finele lunii iulie, de 3,5% din PIB-ul revizuit.

#economii, #fiscale, #ing, #obiective, #pib, #romania , #stiri ING