Scumpirea creditelor afecteaza bancile si adanceste recesiunea

Marti, 26 Mai 2009, ora 10:38
1249 citiri
Scumpirea creditelor afecteaza bancile si adanceste recesiunea

Agresivitatea cu care BNR a respins atacul asupra leului in octombrie, coroborata cu cresterea riscului de tara si reducerea fluxurilor dinspre bancile-mama catre filialele locale, a generat cresterea semnificativa a dobanzilor la credite, care, la randul lor, au accentuat contractia economiei si au afectat profitabilitatea bancilor in primul trimestru.

Economistii ING se asteapta ca recesiunea sa se adanceasca in urmatoarele trimestre, spre -7%, si din cauza ca bancile intarzie sa ieftineasca imprumuturile.

Totodata, cresterea dobanzilor a afectat capacitatea de rambursare a creditelor, valoarea imprumuturilor neperformante pe total sistem bancar urcand ingrijorator in primele trei luni din acest an, cu 46% (5,76 miliarde lei), pana la 18,34 miliarde lei (4,4 miliarde euro).

In plus, cererea de credite din partea populatiei s-a prabusit efectiv in ultimul an, pana la un nivel de 7,5-9 ori mai mic, influentata in principal de cresterea dobanzilor, dar si de inghetarea salariilor si cresterea somajului. Cererea de credite din partea companiilor s-a redus de asemenea, deoarece putine afaceri au o rentabilitate care sa acopere costul imprumutului, care in prezent este de peste 20%.

"Afectati de scumpirea creditelor au fost cei care au avut neaparat nevoie de credite. In plus, bancile si-au pastrat si chiar si-au crescut marjele de profit, punand astfel presiune pe profitabilitatea companiilor. Crescand foarte mult costul de a avea o afacere, asta adanceste recesiunea. BNR inca traieste cu frica inflatiei si tine banul scump, adoptand o pozitie gresita. Totodata, dupa imprumutul de la FMI, 40% din resursele in valuta ale bancilor stau degeaba la BNR si nu mai ajuta la nimic. Majoritatea bancilor au ajuns sa-si castige painea din comisioane, deoarece creditarea a scazut mult", ne-a declarat Matei Paun, partener la BAC Investment.

 

#creditare, #credite, #imprumuturi, #inflatie, #recesiune, #scumpire , #stiri ING