"Vor mai exista insolvente in randul companiilor mari"

Duminica, 13 Decembrie 2009, ora 14:14
1462 citiri
"Vor mai exista insolvente in randul companiilor mari"

Bancile se vor confrunta cu probleme in 2010, in contextul in care executarea garantiilor este un proces foarte dificil, anticipeaza directorul general al ING Bank Romania, Misu Negritoiu, care considera ca vor mai exista insolvente in randul companiilor mari.

"Sunt convins ca da (vor mai aparea insolvente la companiile mari - n.r.), pentru ca in final lumea a incercat sa amane cat mai mult", a spus pentru MEDIAFAX Negritoiu.

El considera ca printre problemele cu care se va confrunta sistemul bancar anul viitor se numara sanatatea financiara a clientilor, a corporatiilor cu care lucreaza si, mai ales, insolvente si falimente si repercursiunile acestora asupra situatiilor financiare ale institutiilor de credit.

"Pana la urma garantia nu este garantie. Dai credite pe garantii si acestea nu folosesc la nimic. Bancile vor avea probleme din punctul asta de vedere: nu pot nici sa recupereze imprumuturi, nici sa execute garantiile", a spus Negritoiu.

Seful ING crede ca, in ceea ce priveste corporatiile, bancile isi vor mentine prudenta, in contextul in care riscul pe Romania este in crestere, inclusiv din cauza capacitatii de a executa colateralul in conditii de criza.

"Multe societati romanesti incearca sa evite pe de o parte executarea colateralului, iar pe de cealalta parte rambursarea sau plata creditelor de care nu mai au nevoie sau pe care nu pot sa le mai sustina cu activitatea proprie.

In matricea de calcul a riscului pentru o tara conteaza si capacitatea institutionala, legala, de a executa colateralul.

Ori la noi sistemul il protejeaza pe datornic si este aproape ostil creditorului. (...) Noi facem comparatie intre executarea colateralului in Olanda si in Romania si este diferenta de la cer la pamant.

Si atunci lumea se intreaba de ce sunt mai scumpi banii in Romania, de ce dobanzile sunt mai mari? Raspunsul este: pentru ca include toate imperfectiunile pietei, inclusiv posibilitatea (redusa - n.r.) de a executa colateralul", a explicat Negritoiu.

El a precizat ca bancile din Romania nu s-au mai aflat in situatia de a trece la executare silita si nu au stiut pana in prezent cat de dificila este aceasta operatiune. Astfel, Negritoiu anticipeaza ca bancile vor fi in continuare prudente si vor veni cu produse noi fara indoiala, mai ales pentru populatie.

Totodata, seful ING Bank Romania estimeaza ca oferta de credite se va imbunatati si diferentia, dar ca cererea de imprumuturi va fi mai selectiva. "Din punctul de vedere al pietei bancare si financiare, lucrurile se imbunatatesc, iar situatia se relanseaza.

Perceptia noastra de risc pentru anul viitor este mai buna si vom avea resurse in crestere pentru creditare. Asta din punctul de vedere al ofertei de credite.

Lucrurile pot insa sa fie contracarate de cererea pentru credite, in contextul in care vedem societati care se confrunta cu probleme si exista si semnale pe segmentul populatiei ca solicitarile vor fi reduse", a continuat Negritoiu.

El a afirmat ca anul viitor va fi o perioada de tranzitie, nu de dezvoltare, in care atat bancile, cat si societatile comerciale isi vor face curatenie in portofoliul propriu.

"Vom vedea in final care este pierderea totala a bancilor si cum vor acoperi institutiile de credit aceasta pierdere, dar si daca provizioanele sunt suficiente.

Cu alte cuvinte, bancile deja au facut provizioane in 2009, dar acestea nu sunt inca pierderi efective, si vor vedea anul viitor cat din aceste resurse sunt intr-adevar rezultate negative si cat au reprezentat numai masuri de prudenta", a concluzionat Negritoiu.

Valoarea provizioanelor constituite de banci in primele noua luni s-a situat la 12,9 miliarde de lei, in crestere cu 14% fata de suma de la jumatatea anului si cu aproape 70% fata de decembrie 2008. In luna octombrie, provizioanele bancilor au avansat la 13,9 miliarde de lei.

Constituirea de provizioane a afectat profitabilitatea sistemului bancar in acest an. Astfel, sistemul bancar a obtinut in primele noua luni un profit de 679,9 milioane de lei, de aproape 4,7 ori mai redus fata de rezultatul obtinut in perioada similara a anului trecut. 

Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Investiții inteligente în mobilierul pentru camera copilului
Când vine vorba de amenajarea camerei copilului tău, fiecare piesă de mobilier pe care o alegi joacă un rol crucial în crearea unui spațiu atât funcțional, cât și primitor. Mai mult...
#banci, #companii, #insolvente, #garantii , #stiri ING