Wood & Company: Fondurile de pensii facultative nu vor influenta Bursa de Valori in 2007

Vineri, 18 Mai 2007, ora 14:23
761 citiri

Fondurile de pensii facultative (Pilonul III) nu vor avea o influenta semnificativa asupra Bursei de Valori de la Bucuresti (BVB) in 2007, insa vor contribui la cresterea pietei pe termen lung, daca sunt luate in considerare si fondurile de pensii obligatorii, potrivit bancii Wood & Company

Salariul mediu din Romania a urcat doar pana la 335 de euro in 2006, spune banca de investitii cu sediul la Praga, iar potrivit estimarilor analistilor din Romania, numarul total al clientilor acestor fonduri va fi de cel mult 200.000 in primul an de functionare.

Pentru fondurile de pensii facultative, oamenii cu o varsta mai mica de 52 de ani pot depune maxim 15% din salariile lor brute. O suma de maximum 50% din aceste depozite poate fi investita la bursa, conform reglementarilor legislative in vigoare din domeniu, dar fondurile nu sunt obligate sa investeasca parte din bani pe piata de capital din Romania, au mai spus reprezentantii Wood & Company.

Primele trei fonduri private de pensii voluntare din Romania, ING Clasic, administrat de ING Life Insurance, AZT Moderato, gestionat de Allianz-Tiriac Pensii Private si fondul My Pension al Aviva Romania, au primit deja aprobarea de a opera in data de 15 mai 2007.

Potrivit CSSPP, un fond de pensii facultative nu poate fi declarat in stare de faliment. Daca numarul de participanti va scade sau se va mentine sub minimul legal de 100 participanti, intr-un interval de timp de trei luni, CSSPP va retrage autorizatia acelui fond de pensii facultative.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)