Ce inseamna sa fii sarac in Romania? Bogatii castiga de 7 ori mai mult decat tine

Vineri, 08 Decembrie 2017, ora 16:25
5757 citiri
Ce inseamna sa fii sarac in Romania? Bogatii castiga de 7 ori mai mult decat tine
Foto: CC0 Creative Commons

Persoanele din gospodariile considerate bogate au obtinut venituri de 7,2 ori mai mari decat cele din gospodariile sarace, se arata intr-o informare a Institutului National de Statistica (INS) transmisa la solicitarea AGERPRES.

"In anul 2016, persoanele din gospodariile considerate bogate au obtinut un volum total de venituri de 7,2 ori mai mare decat persoanele din gospodariile considerate sarace.

Indicele inegalitatii veniturilor a avut o crestere accelerata pana in anul 2015, cand a atins si maximul perioadei (8,3%), insa in 2016 a scazut la valoarea atinsa si in 2014.

Cum era de asteptat, inegalitate mai mare a veniturilor banesti disponibile se inregistreaza la persoanele cu varsta sub 65 de ani, fata de cele cu varsta peste 65 de ani care sunt dependente numai de venituri din transferuri sociale", se arata in document.

Conform sursei citate, in anul 2016, deficitul median relativ a fost de 36,2%, adica se poate spune ca persoanele sarace au avut in medie un venit banesc disponibil care a reprezentat 63,8% din valoarea pragului de saracie stabilit pentru acest an.

"Pe ansamblu, deficitul median relativ este mai crescut la barbati decat la femei, ceea ce inseamna ca persoanele sarace de sex feminin se situeaza la o distanta relativ mai mica fata de pragul de saracie. In anul 2016, aceasta diferenta s-a accentuat cu 2,6 puncte procentuale (37,6% la masculin fata de 34,8% la feminin). Deficitul median relativ de venituri cu care se confrunta populatia saraca a avut un trend crescator din 2013 pana in 2015 (de la 33,6% pana la 38,2%), in 2016 scazand usor la 36,2%", precizeaza INS.

Deficitul median relativ este un indicator de profunzime a saraciei, care semnifica "distanta" la care se afla venitul unei persoane sarace pana la nivelul pragului, de la care persoana ar inceta sa mai fie considerata saraca, calculat ca procent din pragul de saracie.

#prag saracie Romania, #deficit median relativ, #inegalitate venituri , #stiri INS