Comertul cu amanuntul a crescut cu 9,3% in primele 3 luni ale anului

Luni, 05 Mai 2014, ora 11:23
2064 citiri
Comertul cu amanuntul a crescut cu 9,3% in primele 3 luni ale anului

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu amanuntul a crescut in primul trimestru cu 9,3% ca serie bruta si cu 8,3% ca serie ajustata, evolutie sustinuta de majorarile inregistrate de vanzarile de produse nealimentare, de carburanti si de alimente, bauturi si tutun, potrivit datelor INS.

In serie bruta, vanzarile de produse nealimentare au inregistrat cea mai mare crestere, de 13,1%, urmate de cele de carburanti pentru autovehicule, de 7,1%, si vanzarile de alimente, bauturi si tutun, de 6,1%.

In serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, vanzarile de produse nealimentare au urcat cu 12,3%, cele de carburanti cu 5,9%, iar comertul cu alimente, bauturi si tutun cu 5,7%.

In luna martie, comparativ cu februarie, volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul a urcat pe ansamblu cu 18,2% ca serie bruta, datorita cresterii comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+32,5%), vanzarilor de produse nealimentare (+15,4%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+13,2%).

In functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, comertul a crescut in perioada mentionata cu 2,3%, dupa ce vanzarile de carburanti s-au majorat cu 7%, cele de produse nealimentare cu 1,7%, iar vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun cu 1,2%.

Fata de martie 2013, comertul cu amanuntul a crescut in aceeasi luna din acest an cu 13,6% ca serie bruta si cu 11,9% ca serie ajustata. Vanzarile de carburanti au inregistrat o majorare de 17,4% ca serie bruta si 11,9% ca serie ajustata, comertul cu produse nealimentare a crescut cu 16% si, respectiv, 14,9%, iar vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au urcat cu 8,1% ca serie bruta si cu 7,8% ca serie ajustata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#produse nealimentare, #comert cu amanuntul, #vanzari carburanti, #tutun Romania , #stiri INS