Estimarile managerilor pentru inceputul lui 2014: Comertul si serviciile, stabile pana in februarie

Luni, 30 Decembrie 2013, ora 12:40
1353 citiri
Estimarile managerilor pentru inceputul lui 2014: Comertul si serviciile, stabile pana in februarie

Managerii companiilor se asteapta pentru perioada decembrie 2013 - februarie 2014 la o relativa stabilitate in sectorul de comert si servicii, o scadere moderata in industria prelucratoare si o reducere mai accentuata in constructii, in raport cu cele trei luni anterioare, potrivit INS.

In cadrul anchetei de conjunctura din luna decembrie 2013, managerii din industria prelucratoare preconizeaza pentru urmatoarele trei luni o scadere moderata a volumului productiei (sold conjunctural -6%).

Industria si constructiile, in scadere

"Pentru activitatea din industria metalurgica se va inregistra tendinta de scadere accentuata in ceea ce priveste estimarea productiei (sold conjunctural -44%). Pentru preturile produselor industriale, se prognozeaza relativa stabilitate in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +3%), iar in ceea ce priveste numarul de salariati se estimeaza scadere moderata, soldul conjunctural fiind de -6% pe total industrie prelucratoare", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Potrivit estimarilor din decembrie, activitatea de constructii va inregistra in urmatoarele trei luni o scadere accentuata a volumului productiei (sold conjunctural -52%) si a stocului de contracte si comenzi (sold conjunctural -42%). De asemenea, managerii preconizeaza si o reducere a numarului de salariati (sold conjunctural -40%).

In ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, este estimata o relativa stabilitate a acestora (sold conjunctural -4%).

In sectorul de comert cu amanuntul, managerii prognozeaza o relativa stabilitate a activitatii economice (sold conjunctural -3%), o scadere moderata a volumului comenzilor adresate furnizorilor de marfuri de catre unitatile comerciale (sold conjunctural -7%) si o crestere a preturilor de vanzare cu amanuntul (sold conjunctural +37%).

Numarul angajatilor din acest sector ar urma sa creasca usor (sold conjunctural +6%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaste relativa stabilitate (sold conjunctural -5%), o scadere moderata a numarului de salariati (sold conjunctural -8%) si o majorare usoara a preturilor de vanzare sau de facturare ale prestatiilor.

#estimari manageri, #asteptari manageri, #preconizari 2014 , #stiri INS