INS: Castigul salarial mediu a scazut in luna mai cu 3,2% fata de aprilie 2013

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 11:40
1633 citiri
INS: Castigul salarial mediu a scazut in luna mai cu 3,2% fata de aprilie 2013

In luna mai 2013, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 2.226 lei, cu 3,2% mai mic decat in luna precedenta, iar castigul salarial mediu nominal net a fost de 1.611 lei, in scadere fata de aprilie 2013 cu 50 lei (3,0%).

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in extractia petrolului brut si a gazelor naturale (4.067 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (863 lei).

De asemenea, scaderile castigului salarial mediu net se datoreaza si nerealizarilor de productie ori incasarilor mai mici (functie de contracte).

Diferentele dintre mai 2013 si aprilie 2013

In majoritatea activitatilor din sectorul economic, in mai 2013, nivelul castigului salarial mediu net a fost mai mic decat in luna precedenta ca urmare a acordarii in luna aprilie de premii ocazionale (premii trimestriale, pentru sarbatorile de Paste ori fidelitate).

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile auxiliare intermedierilor financiare (25,6%), respectiv 22,6% in intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurare si ale fondurilor de pensii).

In cazul activitatii de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii, scaderile castigului salarial mediu net au fost intre 10% si 14%, precum si in cazul altor activitati extractive, fabricarea altor produse din minerale nemetalice.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat in activitatile de servicii anexe extractiei (7,5%) precum si in transporturi terestre si transporturi prin conducte, pe apa sau fabricarea subsantelor si a produselor chimice (intre 2,5% si 3,5%).

Cum se compara mai 2013 cu mai 2012

In raport cu luna mai a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 5,3%.

Indicele castigului salarial real fata de aceiasi perioada a anului precedent a fost de 100%.

Castigul salarial mediu brut pe domenii de activitate

Castigul salarial mediu brut in luna mai a inregistrat cele mai ridicate valori in urmatoarele domenii: industria extractiva (4.299 lei), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4.037 lei), cercetare si dezvoltare (3.572 lei) si administratia publica si aparare, asigurari sociale din sistemul public (3.159).

In cazul activitatii de intermediere financiara si asigurari, valoarea salariului mediu brut a fost de 4.992 lei.

Valoarea salariului mediu brut in mai 2013 in industria prelucratoare este de 2.048 lei, iar in cazul distributiei aperi (salubritate gestionarea deseurilor si activitati de decontaminare) salariu mediu brut a inregistrat o valoare de 1.987 lei.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#salariu mediu brut, #castig salarial, #salariu net domeniu activitate, #sector economic , #stiri INS