Productia industriala a crescut cu 7,4%, in primele zece luni

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 11:15
982 citiri
Productia industriala a crescut cu 7,4%, in primele zece luni

Productia industriala a crescut in primele zece luni, fata de aceeasi perioada din 2012, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu 7,4%, respectiv 6,7%, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS).

Cresterile din perioada mentionata au fost sustinute de industria prelucratoare, care a urcat cu 8,8% in serie bruta si cu 8,2% in serie ajustata, si de industria extractiva, care a crescut cu 2,6% in serie bruta si cu 2,2% in serie ajustata. Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 2,5% ca serie bruta si cu 3,1% ca serie ajustata.

Si pe marile grupe industriale s-a inregistrat cresteri la majoritatea categoriilor de bunuri, atat ca serie bruta, cat si ajustata. Astfel, industria bunurilor de folosinta indelungata a urcat cu 10,3% ca serie bruta si cu 10,4% ca serie ajustata, industria bunurilor de capital cu 11,5% ca serie bruta si 11,8% ca serie ajustata, industria bunurilor intermediare cu 8,2% ca serie bruta si cu 6,8% ca serie ajustata, iar industria bunurilor de uz curent a crescut cu 5% brut si cu 4,7% ajustat. In schimb, industria energetica a scazut cu 2,4% atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata.

In octombrie, comparativ cu septembrie, productia industriala a crescut cu 7,2% ca serie bruta si cu 1,6% ca serie ajustata, sustinuta de cresterea productiei si furnizarii de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (15,5% si, respectiv, 4,3%) si industriei prelucratoare (6,7% si, respectiv, 0,7%). Industria extractiva a scazut cu 1,6% ca serie bruta si cu 0,9% ca serie ajustata.

Comparativ cu aceeasi luna a anului, productia industriala a crescut cu 10,6% ca serie bruta si cu 9,9% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate.

#evolutie industrie INS, #evolutie INS 2013, #productia industriala , #stiri INS