Productia industriala a crescut cu peste 8% in primele patru luni

Miercuri, 11 Iunie 2014, ora 14:32
1242 citiri
Productia industriala a crescut cu peste 8% in primele patru luni

Productia industriala a crescut, in primele patru luni ale anului, atat ca serie bruta, cat si ca serie ajustata, cu 8,1%, respectiv 9,5%, comparativ cu primele patru luni din 2013, ca urmare a activitatilor derulate in industria prelucratoare, arata datele provizorii publicate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

In functie de marile grupe industriale s-au inregistrat cresteri in: industria bunurilor de capital (+13,4%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+8,6%), industria bunurilor intermediare (+5,9%), industria bunurilor de uz curent (+4,9%) si industria energetica (+1,1%).

Pe de alta parte, industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 1,7%, respectiv cu 1%.

Potrivit INS, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in primele patru luni ale anului in curs, comparativ cu perioada similara din 2013, a crescut cu 9,5%, sustinuta de industria prelucratoare (+11%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 1%, respectiv cu 0,3%.

Industria bunurilor de capital a crescut cu 16,2%

Pe marile grupe industriale s-au inregistrat urmatoarele cresteri: industria bunurilor de capital (+16,2%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+10,8%), industria bunurilor de uz curent (+7,2%), industria bunurilor intermediare (+4,8%) si industria energetica (+1,4%).

Datele statistice releva, totodata, ca in aprilie a.c. productia industriala (serie bruta) a scazut fata de luna precedenta cu 3%, in timp ce in functie de numarul de zile lucratoare si sezonalitate s-a diminuat cu 0,3%.

Procentajele negative provin din faptul ca in aproape toate sectoarele industriale s-au inregistrat scaderi. Exceptie a facut industria bunurilor de uz curent, care a crescut ca serie bruta cu 0,2%, si industria prelucratoare care a crescut cu 0,1%, ca serie ajustata.

In aprilie 2014, comparativ cu aprilie 2013, productia industriala (serie bruta) a crescut cu 2,6% datorita industriei prelucratoare (+3,9%). In acelasi timp, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 8,9%, respectiv cu 4,1%. Pe marile grupe industriale, s-au inregistrat cresteri in industria bunurilor de capital (+9,3%) si in industria bunurilor de uz curent (+0,7%) si scaderi in industria energetica (-5,8%), industria bunurilor intermediare (-2,3%) si in industria bunurilor de folosinta indelungata (-0,1%).

In aceeasi perioada analizata, productia industriala, ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 5,9%, sustinuta de cresterea industriei prelucratoare (+7,8%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 8,4%, iar industria extractiva cu 3,4%.

In ceea ce priveste esalonarea in functie de marile grupe industriale, sunt consemnate cresteri in: industria bunurilor de capital (+18,8%), industria bunurilor de folosinta indelungata (+6,0%), industria bunurilor de uz curent (+3,7%) si industria bunurilor intermediare (+1,4%). Industria energetica a scazut cu 5,3%.

#productia industriala, #industrie bunuri uz curent, #industrie bunuri capital , #stiri INS