Turismul romanesc, codasul UE: Turistii straini, doar 18% din piata

Luni, 03 Februarie 2014, ora 10:45
2244 citiri
Turismul romanesc, codasul UE: Turistii straini, doar 18% din piata
Foto: wikimedia.org

Desi numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1% turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii, a anuntat luni Institutul National de Statistica (INS).

Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.

Doar Letonia si Lituania au avut mai putini vizitatori straini anul trecut, 2,7 milioane, respectiv 2,8 milioane, insa in aceste state turistii straini reprezinta 70%, respectiv 51% din piata.

In Romania, turistii straini reprezinta doar 18% din piata, cel mai redus procentaj din UE, fata de 67% in Bulgaria, cu 14,3 milioane de innoptari anul trecut, sau 49% in cazul Ungariei, unde straini au petrecut in 2013 aproximativ 12,3 milioane de nopti.

Cu toate acestea, sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut anul trecut

Sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut anul trecut, fata de 2012, cu 3,5%, respectiv cu 1,1%.

Astfel, sosirile au totalizat 7,91 milioane, iar innoptarile 19,3 milioane.

Sosirile turistilor romani au reprezentat 78,3% din total, pondere apropiata de cea din 2012.

"In ceea ce priveste sosirile turistilor straini in structurile de primire turistica, cea mai mare pondere au detinut-o cei din Europa (80,5% din total turisti straini), iar din acestia 85,7% au fost din tarile apartinand Uniunii Europene", arata INS, intr-un comunicat.

Cei mai multi turisti vin din Germania

Din totalul turistilor straini, de 1,71 milioane, cei mai multi au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) si Franta (118.649).

Sosirile in hoteluri au detinut o pondere de 74,7% din totalul sosirilor in structurile de cazare. Fata de anul anul 2012, sosirile in hoteluri sunt in crestere cu 2,4%.

Indicele de utilizare neta a locurilor de cazare a fost anul trecut de 25,2% pe total structuri de cazare turistica, in scadere cu 0,7 puncte procentuale fata de 2012. La hoteluri s-a inregistrat un indice de utilizare a locurilor de cazare de 31,6%.

Cat stau turistii in cazare, in Romania

Durata medie a sederii a fost de 2,6 zile la turistii romani si de 2 zile la cei straini.

Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost anul trecut de 8,01 milioane, in crestere cu 1% fata de 2012.

Plecarile vizitatorilor romani in strainatate, inregistrate la punctele de frontiera, au fost de 11,36 milioane, in urcare cu 1,9%.

In decembrie 2013, comparativ cu ultima luna din 2012, sosirile si innoptarile au inregistrat cresteri cu 8,5%, respectiv cu 9,1%. Comparativ cu decembrie 2012, la punctele de frontiera s-au inregistrat cresteri atat la sosirile vizitatorilor straini (0,4%) cat si la plecarile in strainatate ale vizitatorilor romani (4,6 %).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Greva poștașilor nu a afectat distribuirea pensiilor. Banii au ajuns la timp, anunță Poșta Română
Toate drepturile bănești au fost distribuite către pensionari până la jumătatea lunii aprilie, transmite Compania Națională "Poșta Română" joi, 18 aprilie. Conform operatorului...
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
O nouă vamă cu Ungaria: Unde ar putea fi făcut punctul de trecere a frontierei spre țara vecină
Guvernanții lansează în consultare publică un proiect de hotărâre care vizează deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei, la Beba Veche, în județul Timiș. Trecerea în Ungaria...
#situatie turism Romania, #INS cazare turism, #cati turisti vin in Romania , #stiri INS