Intel face o achizitie uriasa pentru a-si pastra suprematia

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 09:31
3430 citiri
Intel face o achizitie uriasa pentru a-si pastra suprematia
Foto: Virtacores

Pastrarea pozitiei de lider in piata de Data Center s-a dovedit costisitoare pentru Intel, firma fiind nevoita sa plateasca 17 miliarde de dolari pentru achizitia producatorului de cipuri programabile Altera.

Cu industria PC-urilor si smartphone-urilor intrata intr-un trend descendent, Intel a mizat pe fabricarea cipurilor de servere, iar combinatia dintre procesoarele Xeon si cipurile Altera i-ar putea asigura partea leului pe piata de stocare date, cred analistii consultati de Reuters.

Miscare defensiva

"Intreaga afacere are un caracter defensiv", crede Stacy Rasgon, analist Bernstein.

Din punctul sau de vedere, este ca si cum Intel ar admite ca performanta in domeniu se apropie de limita.

De altfel, Rasgon contesta proiectia Intel asupra dezvoltarii pietei de cipuri programabile si spune ca aceasta se bazeaza pe calcule gresite.

Compania a estimat o crestere constanta a cererii pentru solutii Data Center odata cu trecerea treptata la sistemul Internet of Things.

"Cred ca tintele de crestere asumate de Intel sunt ridicole. Ei spera sa aiba o crestere anuala de 7 procente, dar au ignorat faptul ca Altera a inregistrat o scadere anuala a cifrei de afaceri de 2% in ultimii trei ani", sustine Stacy Rasgon.

Cu toate acestea Google, Facebook si Microsoft investesc in continuare sume mari de bani in solutiile rapide de stocare a datelor.

Microsoft nu s-a dat inapoi nici de la folosirea cipurilor programabile combinate cu procesoare Xeon pentru a-si forta serverele sa ruleze mai rapid.

Cipurile Altera, cunoscute si sub denumirea FPGA, pot fi configurate astfel incat sa ofere viteza dorita serverelor in functie de sarcinile pe care acestea trebuie sa le indeplineasca, precum afisarea rezultatelor in motoare de cautare sau updatarea retelelor sociale.

"Acum poti introduce programele software direct in silicon", s-a aratat optimist seful Intel, Brian Krzanich, in cadrul unui interviu pentru CNBC.

Partea leului

Analistii estimeaza ca Intel deja detine 90% din piata Data Center, iar firma avea o intelegere cu Altera pentru folosirea cipurilor FPGA, asa ca recenta achizitie tradeaza o teama a celor de la Intel.

Ce-i drept, din spate vine tot mai tare Qualcomm, care - prin producatorul de cipuri ARM Holdings si o eventuala fuziune cu Avago Tehnologies si Broadcom - ar putea concura pe acelasi segment cu Intel.

"Odata cu achizitia Altera, Intel s-a asigurat cu nu va fi abandonat pe post de partener marunt din afacerile cu sistemele de stocare date", crede Mark Hung, analist Gartner.

Este o miscare prin care Intel se fereste de invazia cipurilor FPGA in piata si eventuala detronare a unitatilor centrale de procesare (CPU) produse in mod curent de companie.

"In felul acesta, Intel profita si de consumul de cipuri FPGA al clientilor sai.

Este si singura companie care poate combina CPU-rile serverelor x86 cu cipurile FPGA intr-o singura unitate.

Acesta ar reprezenta o piata anuala de aproximativ un miliard de dolari, din care Intel si-ar trage partea leului", considera Christopher Rolland, analist de piata al FBR Capital.

#achizitie Intel Altera, #solutii sisteme stocare data, #piata stocare date Intel , #Cota de piata