AMD confirma trendul negativ al vanzarilor de electronice

Joi, 23 Iulie 2009, ora 10:50
1194 citiri
AMD confirma trendul negativ al vanzarilor de electronice

Dupa ce Intel a dat sperante intregii industrii cu vanzari peste asteptari, principalul rival, Advanced Micro Devices (AMD) anunta rezultate negative si confirma un trend negativ dezvaluit de alt competitor, Texas Instruments.

Cateva elemente pozitive sunt rapid sterse cu buretele de analisti. Pierderile AMD sunt mai mici decat anul anterior, iar compania si-a crescut vanzarile de placi video ATI.

In rest, vanzarile au scazut cu 13 procente, iar pierderea neta pe trimestru a fost de 330 de milioane de dolari. Pierderea este peste asteptarile analistilor, ceea ce duce la deprecierea rapida a valorii actiunilor companiei.

Texas Instruments, de asemenea unul din marii producatori de cipuri, a avut o scadere a vanzarilor de 27% in trimestrul doi, iar profitul a cazut cu 56% comparat cu anul anterior.

Singurele vesti bune ar fi ca "greul a trecut", afirmatie care trebuie si demonstrata in urmatoarele luni, precum si faptul ca rezultatele reprezinta o crestere comparat cu primul trimestru.

Totusi, Texas Instruments nu anunta vreo revenire in forta, doar ca "mai jos de atata nu se poate".

Compania a avut venituri de 2,46 miliarde de dolari si un profit de 260 de milioane de dolari.

Vanzarile de cipuri pentru playere de muzica si alte gadgeturi au scazut cu 24%, iar cipurile pentru roboti industriali cu 20%, de asemenea, cipurile pentru telefoane mobile au scazut cu 33%.

Producatorii de cipuri din taiwan au si ei probleme. In mai putin de 30 de ani au ajuns de la start-up la producatori de talie mondiala, iar faptul ca au investit in continuare in dezvoltarea de produse i-a dus tot timpul inainte.

Totusi, in ultimele sase luni, scaderea afecteaza industria la fel ca si pe restul companiilor din domeniu. Vanzarile au scazut din 2008, cu circa 8,7% comparat cu 2007, iar anul acesta vor scadea si mai mult.

Mai mult, Intel, care si asa mergea bine, acum a deschis o fabrica in China si va concura producatorii direct la ei in zona.

Taiwanezii de la United Microelectronics vor sa raspunda prin achizitia Hejian Technology, pentru a creste cota de piata si a reduce din cheltuieli. Se pare ca productia direct in China devine esentiala pentru a tine sub control costurile.

Plus ca piata din China reprezinta singura 13% din vanzarile mondiale de cipuri.

TSMC, alta companie importanta, spune ca, desi a ramas pe profit, va trebui sa isi diversifice portofoliul de produse pentru a ramane in industrie, altfel nu se mai poate. Este o companie care de 22 de ani produce doar cipuri.

Acest pas de extindere l-au facut si Intel si STMicroelectronics si altii. AMD a suferit si din cauza reticentei de a intra pe segmentul netbooks, singurele produse IT care s-au vandut bine anul acesta.

AMD spunea initial ca nu are nevoied e netbook-uri si abia dupa primul trimestru catastrofal a lansat procesoare low-voltage care oricum nu au un succes extraordinar.

Diviziile de cipuri Fujitsu si Toshiba au fost de asemenea pe pierdere in ultimul an. Analistii spun ca doar firmele care au castigat cota de piata in China si India s-au putut mentine in profitabilitate.

#amd, #criza, #electronice , #intel, #negativ, #trend, #vanzari , #stiri Intel