Cati bani trimit emigrantii in tarile de origine

Joi, 17 Februarie 2011, ora 23:27
1996 citiri
Cati bani trimit emigrantii in tarile de origine

Banii trimisi in tarile de origine de catre emigranti au depasit anul trecut 300 miliarde dolari, iar aceasta sursa de venituri in crestere trebuie sa fie protejata si canalizata pentru a fi in beneficiul familiilor si economiilor cele mai sarace din lume, potrivit UNCTAD citat de Mediafax. 

Remiterile au ajuns sa reprezinte o forta economica majora si trebuie sa fie mai bine intelese si orientate catre dezvoltare, potrivit participantilor la reuniunea "Maximizarea impactului remiterilor asupra dezvoltarii", organizata de UNCTAD.

Discutiile s-au concentrat pe mijloacele si preconditiile necesare pentru cresterea contributiei remiterilor la dezvoltare si pe depasirea dificultatilor practice de trimitere a banilor in tarile de origine. Participantii au discutat si despre eliminarea barierelor in calea fluxului de remiteri, inclusiv prin acorduri comerciale si de cooperare care sa faciliteze migratia temporara.

"Remiterile reprezinta circa 2% din PIB-ul tuturor tarilor in dezvoltare, iar in cazul unora dintre acestea procentajul este mai mare", a declarat secretarul general adjunct al UNCTAD, Petko Draganov.

In Lesotho, Nepal, Samoa, Haiti si Bangladesh, aceste transferuri de bani reprezinta 8% din PIB, a mai spus el, adaugand ca remiterile au redus saracia la nivelul gospodariilor in multe tari in dezvoltare.

Un studiu recent al UNCTAD a constatat ca in tarile unde remiterile reprezinta minim 5% din PIB, o crestere medie de 10% a acestora duce la o scadere cu 3,9% a ratei de saracie.

Dovezile arata ca o parte semnificativa din banii trimisi catre tarile in dezvoltare sunt cheltuiti pentru consum si capital uman.

"Accentul pe alimentatie, educatie, locuinte, sanatate si alte investitii asociate poate contribui la progresul economic al tarilor sarace", a spus Draganov.

El a adaugat, alaturi de alti participanti, ca trimiterea banilor in tarile de origine costa in medie circa 8,7% din suma si nu exista inca sisteme sigure, accesibile de transfer.

Dian Triansyah Djani, ambasador al Indoneziei pentru organizatiile internationale de la Geneva, a declarat ca numarul emigrantilor a crescut din cauza crizei economice mondiale, ca si volumul remiterilor, dar transferurile de bani sunt afectate de problemele sistemice.

Participantii considera ca politicile integrate si coerente, cadrul legislativ pentru migratie, remiteri si dezvoltare, reprezinta o componenta esentiala pentru strategiile nationale de dezvoltare. 

#remiteri, #emigranti, #bani trimisi in tara, #economii , #stiri Intel