CE: amenda impusa Intel a fost corecta

Miercuri, 12 August 2009, ora 10:09
1561 citiri
CE: amenda impusa Intel a fost corecta

Comisia Europeana (CE) a anuntat ca, in ciuda acuzatiilor lansate recent, amenda record de 1,06 miliarde de euro impusa Intel pentru activitati monopoliste, prin care a afectat afacerile competitorilor sai, a fost acordata corect si s-a tinut cont in investigatie de toate dovezile, scrie presa europeana.

Oficialii de la Bruxelles au anuntat in luna mai ca aplica record o amenda anti-trust pentru ca a oferit bani si alte benificii partenerilor sai pentru a renunta la produsele firmei concurente, respectiv Advanced Micro Devices (AMD).

Decizia a fost atacata de Intel pe baza faptului ca nu s-au tinut cont de toate detaliile si de dovezile de nevinovatie depuse, iar corporatia americana a depus o plangere pe baza nerespectarii drepturilor omului.

Saptamana trecuta, principalul ofiter de legatura dintre administratia de la Bruxelles si companii,  Nikiforos Diamandouros, EU ombudsman, a criticat dur Comisia Europeana pentru ca nu a luat in calcul dovezile pe care cei de la Intel sustin ca le-au prezentat.

A mers pina acolo incat a spus ca este o eroare de administratie a oficialilor. Luni, Comisia Europeana a reamintit ca amenda a fost data pe baza dovezilor clare si dupa analiza tuturor dovezilor.

Alain Bloedt a declarat ca oficialii Comisiei Europene au acordat Intel toate posibilitatile de aparare.

Analistii spun ca acest nou dosar se va prelungi la nesfarsit la fel ca si cazul in care Microsoft a fost amendata de mai multe ori.

Presa americana considera cazul un nou exemplu de rea-vointa din partea oficialilor europeni fata de o corporatie americana.

Culmea este ca Intel sustine ca dovada in acest caz un document in care managerii Dell spun ca produsele AMD ar fi net inferioare celor Intel si de aceea au fost folosite cu prioritate.

Documentul nu are insa legatura directa cu cazul, in care acuzatorii spun ca Intel platea companiile producare, inclusiv Dell, pentru a refuza lansarea de noi sisteme AMD. O cu totul alta poveste.

Intel, care este cel mai mare producator de microprocesoare pentru computere, a avut in ultimii cinci ani o cota de piata de peste 70%, fiind lider de necontestat al industriei. Industria mondiala de profil are incasari anuale de peste 22 de miliarde de euro in Uniunea Europeana.

„Intel a adus prejudicii consumatorului european prin actiunile sale intreptate direct spre eliminarea de pe piata a unui rival prin procedee ilegale”, au precizat oficialii Comisiei Europene.

Intel ar fi oferit discount-uri mari liderilor pietei, HP, Dell, Acer, Lenovo sau NEC, daca includ numai sau majoritar procesoare Intel, limitand lansarile de sisteme cu procesoare AMD. Reduceri mai mari aveau companiile care amanau sau refuzau lansarea de produse concurente noi, abia lansate.

Intel a atacat decizia europeana si continua pe toate caile lupta contra Comisiei Europene.

Oficialii de la Bruxelles au amendat similar compania Microsoft, care a scos de pe piata o multime de firme producatoare de software concurente.

In cazul companiei soft amenda a totalizat 889 milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#amenda, #ce, #intel , #stiri Intel