CeBIT 2009: focus pe mini-laptopuri

Vineri, 06 Martie 2009, ora 10:27
2429 citiri
CeBIT 2009: focus pe mini-laptopuri

Cel mai mare tirg anual al industriei IT&C din lume, CeBIT Hanovra, si-a deschis portile anul acesta pentru pasionatii de tehnologie, iar cele mai multe produse remarcate de presa si blogurile de specialitate sunt micile netbooks, mini-laptopurile care anul acesta vor fi din ce in ce mai populare.

Anul acesta participa la CeBIT circa 4.300 de companii, o reducere drastica, de circa 25% fata de anul anterior, datorata crizei economice mondiale.

Totusi, organizatorii mizeaza pe circa 450.000 de vizitatori (fata de 850.000 in 2001), iar companiile care sunt prezente la Hanovra, au adus destule gadgeturi, noutati si proiecte menite sa atraga atentia. Anul acesta spatiul alocat solutiilor ecologice este de cinci ori mai mare decat anul trecut, mai ales datorita solutiilor economice, nu neaparat ne-poluante.

Fujitsu Siemens a lansat de exemplu gama desktop Esprimo Pro-Green, care reduce foarte mult consumul de energie. Samsung si Toshiba n-au mai participat anul acesta la CeBIT. Restul companiilor mari din industria IT au prezentat diverse tipuri de netbooks si alte tehnologii mobile. Asus, care a revolutionat industria PC lansand mini-laptopul Eee PC, este mai prezent ca oricand.

La Hanovra taiwanezii au prezentat un concept de laptop despre care se zvonea ca este Apple, apoi Lenovo anuntase un produs similar. Este vorba de modelul cu doua ecrane, unul luand locul tastaturii, fiind de fapt un LCD tactil. Sigur, este doar un concept si producatorii testeaza inca piata.

Asus a mai prezentat un model de netbook din seria Eee PC, cu grosime sub 3 centimetri, tastatura comoda si ecran de 10 inci. Anul acesta vanzarile de computere scad in lume cu 12 procente, dar netbook-urile cresc cu aproape 80%, spun firmele de analiza. Asus a prezentat de asemenea un netbook cu ecran tactil, care poate fi utilizat ca un Tablet PC (se pot lua chiar si notite de mina).

Eee Keyboard este un computer integrat in tastatura, precum modelele de computere de la inceputul erei tehnologice. LG pare foarte interesat de industria netbooks si lanseaza anul acesta mai multe modele interesante. LG-X120 a fost extrem de laudat de vizitatorii standului sud-coreean.

Are un ecran de 10 inci, hard-disc de 160GB, procesor Intel Atom la 1,6 GHz, Windows XP, tehnologie 3G si WiFi. Are un sistem special care permite accesul la aplicatii in maxim 10 secunde. Gigabyte a prezentat la Hanovra un netbook cu ecran rotativ, T1028, iar MSI U115 aduce doua hard-discuri simultan, unul SSD si unul HDD normal.

Organizatorii CeBIT incep oarecum sa regrete tendinta de orientare spre publicul business, specialisti mai ales din companiile IT&C. Astfel ca tirgul pare mai mult interesat de hardware anul acesta, iar Intel prezinta anul asta procesoarele Core i7 si noile procesoare pentru telefoane si alte echipamente mobile.

#c, #cebit, #it, #laptop, #mini, #targ , #stiri Intel