Cesga, HP si Intel anunta colaborarea la un supercomputer

Miercuri, 05 Aprilie 2006, ora 14:36
947 citiri

Centrul de supercomputere din Galicia, Spania (Cesga), in prezenta a numeroase autoritati nationale si delegati, a anuntat incheierea convetiei de colaborare intre CESGA, Intel si HP.Conventia de colaborare are in vedere instalarea la Santiago de Compostela a unui supercomputer cu memorie partajata.

Supercomputerul poarta denumirea A"Finis TerraeA" si prin intermediul sau, Galicia va putea face fata cerintelor proiectelor de cercetare care necesita o capacitate de calcul foarte mare. Arhitectura memoriei partajate va fi de 19.000 GB, va avea stocare pe disc de 390.000GB si 1 petabyte de spatiu automat pentru stocarea pe banda.

A"Finis TerraeA" se doreste a fi un produs de referinta la nivel mondial in domeniul calculului stiintific si tehnic, ce va raspunde initiativelor venite din partea tuturor grupurilor de cercetare. Important de precizat este ca A"Finis TerraeA", va reusi sa reduca semnificativ timpul de executie al aplicatiilor actuale, care pana acum erau mai dificil de abordat in Spania.

A"Multumita aparitiei lui A"Finis TerraeA", CESGA devine un centru de referinta la nivel european si mondial, provider al unei aparaturi de inalt nivel, prin intermediul careia, comunitatea stiintifica internationala va putea derula proiecte de interes si cu un grad de complexitate mai ridicatA", a declarat Javier Garcia Tobio, director GESCA.

Proiectul va costa in totalitate 60 milioane EUR si va fi operational pe la mijlocul anului viitor.

BLOOMBIZ - PORTALUL TAU DE AFACERI!

Abonati-va la newsletter!

Investmania - cea mai rapida cale de a invata sa joci la Bursa.