China, singura vinovata de dezechilibrele economice mondiale?

Sambata, 13 Februarie 2010, ora 09:25
2398 citiri
China, singura vinovata de dezechilibrele economice mondiale?

Tulburarile economice pe plan mondial par sa vina din China. In ultimele luni, Statele Unite au impus restrictii comerciale pentru pneuri, produse de hartie cretata, fitinguri si otel din China. Uniunea Europeana a facut acelasi lucru pentru produsele din otel, gluconat de sodiu si role de aluminiu.

Au fost lansate apeluri in intreaga lume pentru o reevaluare substantiala a monedei chinezesti, insotite de o amenintare de sanctiuni comerciale in cazul in care China refuza aceasta reevaluare.

Aceste presiuni nu sunt exercitate in mod nejustificat. Cu rate ale somajului de 10% in Statele Unite si Europa, dezechilibrul in lume este alimentat de un excedent de cont curent in China si de excedentul balantei comerciale.

Din 2006 si pana in 2008, excedentul de cont curent din China a avut o valore medie de 10% din PIB, comparativ cu 2% in perioada 2001 - 2003. Tensiunile dintre SUA si China vor fi, fara indoiala, complicate in 2010 si ar putea incuraja politicienii din cele doua tabere sa inceapa lupta.

Cu toate acestea, niciodata nu este bine sa te concentrezi asupra dezechilibrului creat de o singura tara. Fiecarui excedent ii corespunde un deficit. Statele Unite ocupa primul loc in partea de deficit a ecuatiei dezechilibrului global. Deficitul de cont curent a atins un record de 6% din PIB in 2006 si o medie de 5% in perioada 2001-2008.

In acest context, nu poti critica China ca ar fi singurul obstacol in reechilibrarea economica globala. Niciun progres poate fi realizat in cazul in care China si Statele Unite nu sunt dispuse sa faca anumite ajustari, considera Stephen S. Roach, presedintele Morgan Stanley in Asia.

In ceea ce priveste America, previziunile nu sunt foarte incurajatoare din acest punct de vedere. In timp ce se confrunta cu un deficit al economiei nationale fara precedent, SUA are si un deficit in finantarea tarilor straine pentru a contribui la cresterea economica.

In conditiile in care deficitele bugetare depaseasc 1.000 de miliarde de dolari, este dificil sa fii optimist cu privire la viitorul economiei americane, scrie Les Echos.

Am putea spera insa ca mesajele transmise pe plan international Chinei au fost intelese si ca aceasta tara se pregateste sa ia masuri importante pentru a-si reechilibra economia. Recesiunea din 2008-2009 a fost un soc teribil pentru modelul chinez de crestere bazat pe exporturi. In timp ce toate tarile dezvoltate au fost puternic lovite de criza, sectorul de export din China a crescut rapid si aproape incontrolabil, iar odata cu el a crescut si PIB-ul acestei tari.

SUA si China fac jocurile in 2010

China va trebui sa ia insa masuri pentru a creste PIB-ul pe baza consumului intern si sa nu se mai bazeze atat de mult pe exporturi. Aceaste decizii ar putea sa se ia in cadrul planului cincinal care va intra in vigoare in 2011. In acest caz, China ar putea sa-si mareasca cota din PIB generata de consumul intern care extrem de scazut, de la 35% la 45% pana in 2016. Consumul de pe piata chineza joaca un rol important in stimularea economiei globale si ar putea duce la o reducere la jumatate a excedentului de cont curent din China in urmatorii cinci ani.

Ramane de vazut, insa, daca masurile de promovarea a consumului pot duce la progrese mai rapide in reechilibrarea economica decat "solutia" bazata pe o reevaluare a yuanului, idee atat de sustinuta de Occident. Insa nu putem sa ne asiguram nici ca modificarile ratelor de schimb ale yuanului ar fi eficiente, asa cum aceeasi masura nu a reusit sa corecteze dezechilibrele din Japonia in anii 1980.

Mai mult, China sustine ca o stabilitate a yuanului este vitala pentru stabilitatea sistemului sau financiar, aflat in faza incipienta. Desigur, China va continua sa se confrunte cu consecintele politicii monetare adoptate, care ar putea duce la o destabilizare a rezervelor de schimb valutar din cauza afluxului de capital strain.

China se infiltreaza in Rusia si UE prin Republica Moldova

Reechilibrarea economica globala este o problema care tine pana la urma de actiunile tuturor natiunilor. Incercarea de a forta China sa adopte o masura contra-productiva, prin schimbarea ratei sale de schimb valutar, ar putea fi considera de unii economisti o nebunie, in condiile in care China se chinuie sa-si consolideze economia.

Occidentul, in special Statele Unite, ar trebui sa examineze propria situatie si sa-si rezolve propriile dezechilibre. Ipocrizia nu stabileste regulile in politica mondiala.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Încă o veste proastă pentru economia României: Economia germană va stagna în 2024!
Economia Germaniei va stagna în 2024, potrivit ultimelor prognoze realizate de cele mai importante institute economice germane. Estimările privind evoluția PIB în Germania au fost revizuite...
#china, #comerciale, #economie, #restrictii, #sua , #stiri Intel