Generatia urmatoare de procesoare Intel intra pe piata in noiembrie

Miercuri, 19 Septembrie 2007, ora 10:39
1205 citiri

Grupul american Intel Corp., cel mai mare producator de microprocesoare din lume, a anuntat ca in luna noiembrie va introduce pe piata o noua generatie de chipuri, menite sa-i consolideze avansul fata de rivalul mai mic Advanced Micro Devices Inc.

Directorul executiv al Intel, Paul Otellini, a anuntat ca viitoarea generatie de microprocesoare Intel, denumite Penryn, vor aparea pe piata incepand cu data de 12 noiembrie 2007. Noile chipuri ar urma sa ofere un plus de performanta de 20 de procente si un consum mai mic de energie decat precedenta generatie, gratie reducerii dimensiunii circuitelor de la 65 la 45 nanometri (un nanometru este a miliarda parte dintr-un metru). Anuntul facut de Intel vine sa confirme legea lui Moore, care spune ca numarul de tranzistori se va dubla la fiecare doi ani, in 2005 fiind produse primele chipuri realizate pe 65 nanometri.

In prezent atat Intel, cat si rivalul AMD produc procesoare bazate pe tehnologia de 65 de nanometri, insa Intel are de gand sa castige avans in trecerea la tranzistori cu dimensiuni din ce in ce mai mici. Paul Otellini a dezvaluit ca Intel intentioneaza ca pana la sfarsitul acestui an sa ofere 15 noi procesoare bazate pe tehnologia de 45 de nanometri, alte 20 de procesoare urmand sa apara in primul trimestru al anului viitor.

De asemenea, directorul executiv de la Intel a prezentat marti primul chip, aflat momentan in faza de testare, bazat pe tehnologia de 32 de nanometri. Aceste chipuri nu vor intra in productia de masa decat in 2009. Cjipul de 32 de nanometri contine 1,9 miliarde de tranzistori si un nou timp de memorie denumita SRAM (Static Random Access Memory).

De cealalta parte, purtatorul de cuvant al AMD, Gary Silcott, a precizat ca AMD are de gand sa livreze primele sale chipuri bazate pe tehnologia de 45 de nanometri la mijlocul lui 2008, gratie unui acord de parteneriat intre AMD si IBM Corp.

Intel controleaza peste trei sferturi din piata mondiala a microprocesoarelor, insa anul trecut a inregistrat o diminuare a proditului net cu 42 de procente, pe masura ce rivalul mai mic AMD a reusit sa-si majoreze cota de piata. Intel a revenit in acest an printr-o noua linie de produse.

Bloombiz

(Sursa: Rompres)

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.