Guvernul irlandez creste taxele

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 11:08
1291 citiri
Guvernul irlandez creste taxele

Guvernul Irlandei a coborat estimarile privind cresterea economica, a crescut taxele si va prelua controlul creditelor imobiliare neperformante ale bancilor, pentru protejarea statului si industriei financiare in fata celei mai severe recesiuni de la Al Doilea Razboi Mondial, scrie Bloomberg.

"Increderea noastra, finantele si exporturile, precum si bancile noastre au avut de suferit", a declarat ministrul finantelor, Brian Lenihan. Costul protejarii Irlandei in fata incapacitatii de plata a crescut dupa ce ministrul a anuntat ca guvernul va plati cu obligatiuni pentru activele bancare.

Guvernul incearca sa scape de o criza fiscala in continua crestere, in contextul in care economia ar putea scadea cu 8% anul acesta, un declin record. Pentru temperarea deficitului public, guvernul va creste taxele pe venit, tigari, combustibil si va elimina anumite scutiri de taxe, mai spus Lenihan.

Dupa o crestere economica medie anuala de 7% intre 1994 si 2007, cand Irlanda a devenit cunoscuta sub numele de "Tigru Celtic", produsul intern brut (PIB) a scazut anul trecut pentru prima data in ultimii 25 de ani.

Acum, incetinirea economica avanseaza puternic, in contextul in care activitatea din sectorul constructiilor scade cu un ritm record, asemenea cheltuielilor consumatorilor, in timp ce unele companii, de la Dell la Intel, reduc numarul angajatilor.

Conform planului pentru deblocarea creditarii, Irlanda va cumpara pana la 90 de miliarde euro in credite pentru dezvoltare.

"Este mai potrivit sa folosim bani din fondurile de pensii guvernamentale, inaintea cresterii imprumuturilor"
, a declarat un economist.

Banca centrala a Irlandei a estimat la inceputul lunii o scadere a PIB-ului al cu 7% in 2009 si cu 3% in anul urmator. Comprimarea economica inregistrata in intervalul 2008-2010 va depasi 12%, ceea ce marcheaza o scadere fara precedent.

Economia Irlandei, care a avut multa vreme cea mai mare rata de crestere din zona euro, este prima din regiune care a intrat in recesiune, la inceputul lui 2008.

Masurile luate de guvernul irlandez vin in contextul in care Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) a estimat ca economia zonei euro se va comprima cu 4,1% in acest an, iar somajul va creste semnificativ. De asemenea, Banca Mondiala a estimat marti ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator.

Eurostat a revizuit marti in scadere datele privind scaderea economiilor din zona euro, PIB-ul acestora reducandu-se cu 1,5% fata de ultimele trei luni din 2007. In estimarea anterioara se anticipa o scadere de 1,3% fata de octombrie-decembrie 2007.

"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
#guvern, #Irlanda, #taxe, #banci, #crestere economica, #imobiliare, #credite , #stiri Intel