Intel a incheiat anul 2006 cu un profit net de cinci miliarde dolari

Joi, 18 Ianuarie 2007, ora 01:14
917 citiri

Intel Corporation a incheiat anul 2006, cu un profit operational de 5,7 miliarde dolari, profit net de cinci miliarde dolari si venituri de 35,4 miliarde dolari.

Castigurile per actiune s-au ridicat la 86 centi. De asemenea, Intel a platit dividende in numerar in valoare de 2,3 miliarde dolari si a utilizat 4,6 miliarde dolari pentru a reachizitiona 226,6 milioane de actiuni din stocul emis de companie, informeaza un comunicat al Intel.

In trimestrul al patrulea din 2006, compania a obtinut un profit net de 1,5 miliarde dolari si profituri per actiune de 26 de centi, in conditiile unor venituri de 9,7 miliarde dolari.

Daca nu se tine cont de efectele compensarilor bazate pe actiuni, compania a obtinut un profit operational de 1,8 miliarde dolari, profit net de 1,7 miliarde dolari si profit per actiune de 30 centi.

Rezultatele pentru trimestrul al patrulea includ si o parte din veniturile realizate din vanzarea catre Marvell Technology Group a unor active ale unitatii de procesoare pentru comunicatii si aplicatii. Aceste venituri au fost puse in umbra de implicatiile scoaterii la vanzare a facilitatii de productie a Intel din Colorado Springs - FAB 23. Ca urmare, veniturile inregistrate au condus la o crestere neta a castigului per actiune de aproximativ 2,5 centi.

Cheltuielile din al patrulea trimestru al 2006, legate de restructurarea si eficientizarea companiei, s-au situat la nivelul estimat de Intel si au avut ca rezultat scaderea profitului per actiune cu 1,5 centi.

'Pozitia de lider tehnologic a Intel a generat o evolutie solida a companiei in al patrulea trimestru, marcata de preturi competitive si un numar record de livrari de produse pe segmentele cele mai dinamice ale pietei,' a declarat Paul Otellini, Presedinte si CEO al Intel Corporation.

Marja bruta in trimestrul al patrulea din 2006 a fost de 49,6 la suta, comparativ cu 49,1 la suta in al treilea trimestru din 2006. Marja inlude si efectele pozitive ale preturilor competitive si ale livrarilor record de produse, partial afectate de subutilizarea capacitatii de productie, de deprecierea inregistrata pe segmentul chip-urilor de memorie flash si de costurile initiale pentru productia de memorii NAND.

In trimestrul al patrulea din 2006, Intel a cheltuit 150 milioane dolari pentru a reachizitiona actiuni si a anuntat aprobarea unei cresteri cu 12,5 la suta a dividendelor trimestriale, platite in numerar, pina la 11,25 centi per actiune, incepand cu dividendele care vor fi declarate in primul trimestru al lui 2007.

In luna septembrie 2006, Intel a anuntat o serie de masuri si obiective, ca urmare a analizei organizarii si eficientei companiei. Intel a incheiat anul 2006 cu un numar de 94.100 de angajati, mai mic decat in al doilea trimestru din 2006, cand Intel avea 102.500 angajati, si cu putin sub obiectivul de 95.000 de angajati stabilit.

Ca urmare a acestor decizii, Intel estimeaza pentru 2007 reducerea costurilor de productie si a cheltuielilor de aproximativ doua miliarde dolari, neincluzand aici costurile aferente restructurarii.

Numarul unitatilor de microprocesoare vandute a atins un nou record. Aceasta crestere a fost impulsionata in principal de cererea puternica pentru procesoare high-end pe toate segmentele de piata, numarul de chipset-uri a ramas constant, numarul de placi de baza a scazut, iar numarul de unitati de memorie flash a stabilit un nou record.

Veniturile au inregistrat cresteri in toate regiunile si au fost mai ridicate decat media pe sezon in regiunile Asia Pacific si in cele doua Americi.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...