Miliardarul Raj Rajaratnam a fost pus sub acuzare in SUA

Luni, 19 Octombrie 2009, ora 10:12
1121 citiri
Miliardarul Raj Rajaratnam a fost pus sub acuzare in SUA

Miliardarul Raj Rajaratnam, fondatorul fondului de hedging Galleon, cu active de 7 miliarde de dolari, si directori cu functie executiva ai mai multor mari companii din SUA, printre care IBM si Intel, au fost pusi vineri sub acuzare pentru cea mai ampla schema de hedging cu informatii privilegiate.

Autoritatile de ancheta au anuntat ca s-au folosit, pentru prima data intr-un caz de insider trading (utilizarea de informatii privilegiate la tranzactionarea de actiuni) de pe Wall Street, de inregistrari telefonice, transmite Reuters, precizeaza Mediafax.

Interceptarea convorbirilor telefonice propaga un val de ingrijorare in industria americana de hedging, care utilizeaza in mod curent practici neoficiale, la limita legii, pentru a realiza profituri uriase pe tranzactii cu actiuni.

Rajaratnam a fost pus sub acuzare alaturi de fondul de hedging Galleon si de doi directori executivi ai fondului de hedging New Castle, fosta divizie a Bear Stearns Asset Management inainte de falimentul gigantului financiar Bear Stearns, in prima parte a anului trecut.

Dintre acuzati mai fac parte trei directori executivi ai IBM, McKinsey & Co si divizia de capital de risc a grupului Intel.

Cei sase si fondul Galleon sunt acuzati ca au derulat, timp de trei ani, in perioada 2006-2009, tranzactii cu actiuni prin operatiuni de hedging utilizand informatii privilegiate pentru a obtine profituri evaluate la 20 de milioane de dolari.

Rajaratnam, in varsta de 52 de ani, este nascut in Sri Lanka, are cetatenie americana si controleaza, prin fondul Galleon, active de 7 miliarde de dolari.

Magistratii tribunalului federal din New York au stabilit cautiunea lui Rajaratnam la 100 milioane de dolari, garantata prin numerar si proprietati de 20 milioane de dolari, iar miliardarul nu poate calatori pe o raza mai larga de 110 mile in jurul districtului Manhattan.

In paralel cu ancheta penala, comisia de valori mobiliare din SUA, Securities and Exchange Commission, a initiat o actiune civila in justitie impotriva celor sase persoane, acuzate si in acest caz de insider trading cu actiunile a 10 companii, printre care Hilton Hotels, Google, IBM si Advanced Mciro Devices (AMD).

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#miliardar, #raj, #rajaratnam, #companii, #sua, #intel , #stiri Intel