O companie din trei isi externalizeaza departamentul IT

Miercuri, 11 Mai 2011, ora 14:56
2130 citiri
O companie din trei isi externalizeaza departamentul IT

O treime din companiile din Bucuresti isi externalizeaza total sau partial departamentul IT catre un furnizor de servicii profesionale, potrivit unui studiu publicat miercuri de compania IT Pluriva, preluat de NewsIn.

Acest studiu a fost efectuat in perioada noiembrie - decembrie 2010 pe un total de 1.513 companii din Bucuresti. Procentul exact, de 34,5%, este mai redus fata de cel din tarile Europei de Vest, unde aproximativ 48% din companii isi externalizeaza serviciile IT, conform unor analize internationale.

"Tendinta principala din perioada 2010-2011 este ca firmele medii si mari folosesc tot mai mult varianta de externalizare IT partiala, pastrand un manager IT intern si externalizand o parte din executie. Cea mai importanta diferenta dintre externalizarea clasica si acest serviciu de out-tasking este ca in cazul celei de-a doua variante, managementul IT ramane in departamentul intern al clientului", se arata in studiu.

Potrivit studiului Pluriva, in ceea ce priveste companiile din Bucuresti care si-au externalizat IT-ul, 40% au ales solutia completa si 60% au decis sa externalizeze partial. Din datele obtinute analizand portofoliul de clienti ai serviciilor IT Pluriva, raportul externalizare totala vs. externalizare partiala este de 34% la 66%, ceea ce confirma tendintele pietei.

Piata locala de servicii de externalizare IT este in urma celei din tarile Uniunii Europene sau din Statele Unite ale Americii. Daca in Bucuresti 34,5% din companii si-au externalizat IT-ul, in Europa de Vest procentul acestor companii este de aproximativ 48%, dupa cum arata un studiu - barometru Ernst & Young.

"Inca de cand am intrat in acest business, in anul 2007, ne lovim de reticenta unor manageri de companii romanesti, ce privesc cu neincredere serviciul de externalizare IT. Pe de-o parte este vorba de teama de a pierde controlul asupra departamentului IT, pe de alta parte este vorba de necunoasterea modului de lucru al unui furnizor de astfel de servicii, ce ofera contract ferm, cu nivel de servicii (SLA) clar asumat", a declarat Business Unit Manager al Pluriva, Bogdan Mireanu.

Printre beneficiile cele mai des mentionate de clientii serviciilor IT business se numara reducerea costurilor din zona IT, accesul la resurse tehnice specializate, ce pot acoperi intreaga paleta de activitati informatice si evitarea dependentei de un anume angajat din departament, spun oficialii Pluriva.

"In Romania, aceste avantaje sunt intelese in special de managerii companiilor a caror activitate este legata intr-o mare masura de sistemul informatic. Daca task-urile critice din companie se desfasoara pe calculator, este evident ca nu trebuie sa existe intreruperi ale sistemului IT. Pe termen mediu si lung, procesul de crestere a competitivitatii economiei romanesti va determina tot mai multe companii locale sa initieze colaborarea cu un furnizor de servicii IT, care sa le asigure continuitatea proceselor interne si eficienta operationala", a adaugat Bogdan Mireanu.

Studiul Pluriva se bazeaza pe discutii telefonice cu persoane cu putere de decizie in zona IT din companii cu sediul in Bucuresti, avand o cifra de afaceri in anul 2009 cuprinsa intre 1 milion de euro si 32,1 milioane de euro, media vanzarilor anuale ale acestor companii analizate fiind de 4,1 milioane de euro.

Pluriva este o companie IT furnizoare de solutii informatice complete: ERP, dezvoltare software si servicii informatice de business. Compania numara 100 de angajati, iar reteaua de parteneri si reprezentanti nationali Pluriva acopera toate judetele tarii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#externalizare, #it, #companii bucuresti , #stiri Intel