Pe cine distruge "Legea lui Moore"?

Vineri, 18 Februarie 2011, ora 17:23
2106 citiri
Pe cine distruge "Legea lui Moore"?

Viitorul dispozitivelor mobile a fost pus pe masa marilor CEO prezenti la Congresul Lumii Mobile de la Barcelona. Managerii Intel si Cisco, Otellini si Chambers, au luat in discutie “Legea lui Moore”, document publicat in 1965 de cofondatorul Intel, Gordon Moore, potrivit CNN Money.

Legea spunea ca numarul de tranzistori care pot fi plasati pe un circuit integrat se dubleaza o data la doi ani.

 “Legea lui Moore este la fel de relevanta in lumea dispozitivelor ultra-mobile ca si in cea a PC-urilor”, a declarat Otellini.

“Smartphone-urile se vor schimba radical in urmatorii ani, iar legea lui Moore este relevanta pentru aceasta realitate”, a mai adaugat CEO-ul Intel.

Mai multe dispozitive mobile noi prezentate la Congresul Lumii Mobile vor functiona pe baza cipurilor Intel.

Pe unul il “loveste” norocul,  pe altul ghinionul

“Legea lui Moore nu ne va salva. Asta ar insemna dublarea pretului de performanta la fiecare doi ani, ceea ce nu este posibil”, a declarat presedintele Cisco.

Chambers a spus ca partenerii wireless ai Cisco se confrunta cu o problema critica.

Pe masura ce legea lui Moore permite producatorilor sa scoata in fata smartphone-uri care sunt mai bune, mai rapide si mai prezente in piata, clientii vor cere preturi mai mici.

Mai mult, venitul mediu pentru fiecare utilizator de telefoane mobile a scazut in mediu cu 42% in ultimii 5 ani, in timp ce traficul mobil a crescut cu aproape 1000. Pentru urmatorii 5 ani, veniturile vor ramane constante, in timp ce valul de date va creste de 30 ori.

Solutia lui Chambers:  aplicatii mobile video

“Prin furnizarea unei experiente video mobile, Cisco si partenerii sai wireless pot duce inovatia pana in punctul in care aceasta poate fi monetizata”, crede Chambers.

“Atata timp cat oamenii pot fi mai  productivi si in acelasi timp se pot distra, vor plati pentru asta”, a mai adaugat acesta.

CEO-ul Cisco isi imagineaza in viitorul nu foarte indepartat ca 80-90% dintre aplicatiile mobile vor integra si video .

“Veti vedea o lume in care continutul nelimitat va veni spre voi. Aplicatiile video din viitor nu numai ca vor reinventa TV-ul, dar vor reinventa Internet-ul si retelele sociale, atata timp cat acestea vor fi activate de catre furnizorii de servicii.

Pana cand acest lucru nu se va intampla, chiar si perspectivele “roz”  ale Intel se afla sub amenintare, crede Chambers.

“Daca nu vom rezolva aceste probleme, toate afacerile noastre vor ramane limitate”, a mai spus acesta, referindu-se inclusiv la CEO-ul Intel Otellini si Carol Bartz de la Yahoo.

#Intel, #Cisco, #microcipuri, #legea lui Moore, #Moore, #aplicatii mobile video, #aplicatii mobile, #video, #congresul lumii mobile, #cipuri Intel , #stiri Intel