Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Banca Mondiala a finantat proiecte de peste 38 miliarde de dolari, in anul fiscal 2008

Banca Mondiala a finantat proiecte de peste 38 miliarde de dolari, in anul fiscal 2008
Angajamentele financiare ale Bancii Mondiale s-au majorat cu 11 procente si au atins 38,2 miliarde de dolari in anul fiscal 2008, finantarile fiind aprobate rapid pentru sprijinirea saracilor pe fondul crizei alimentare si pentru sustinerea cresterii numarului de locuri de munca in sectorul privat. Potrivit unui raport al Bancii Mondiale, publicat pe pagina de Internet a institutiei financiare internationale, angajamentele BM au constat in credite, granturi (imprumuturi nerambursabile - n.red), investitii si garantii pentru asistarea oamenilor si a companiilor din statele membre. Cel mai semnificativ sprijin a fost acordat Africii.Finantarea , in crestere cu 3,9 miliarde de dolari fata de anul fiscal 2007, este utilizata in 694 proiecte, menite sa reduca saracia si sa impulsioneze cresterea.'Intr-un an in care am asistat la cresterea preturilor la alimente si combustibil, cele 38,2 miliarde de dolari furnizate de Grupul Bancii Mondiale statelor in curs de dezvoltare a contribuit la dezvoltarea de solutii astfel incat oamenii sa aiba oportunitatea si mijloacele de a-si imbunatati viata', a precizat Robert B. Zoellick, presedintele BM.

Institutia a asigurat facilitati de finantare in valoare de 1,2 miliarde de dolari, primele granturi fiind aprobate pentru Djibouti (cinci milioane de dolari), Haiti (10 milioane de dolari) si Liberia (10 milioane de dolari).
Mai multe fonduri
au fost aprobate pentru anul fiscal curent, sumele fiind orientate catre extinderea programului de alimentatie in scoli, programele mama-copil si pentru cresterea accesului oamenilor la seminte si fertilizatori.Divizia de investitii a Grupului BM, IFC, a realizat o strategie orientata catre piata drept raspuns la criza alimentara. In anul fiscal 2008, IFC a investit 1,4 miliarde de dolari in sectorul agricol pentru asigurarea lantului de livrare in vederea impulsionarii productiei, cresterea lichiditatii in lanturile de furnizare, imbunatatirea logisticii si a distributiei si sporirea accesului la credite pentru micii fermieri.In ansamblu, angajamentele BM provin de la Banca Internationala pentru reconstructie si Dezvoltare (BIRD) - care furnizeaza finantare, produse de management al riscului si alte servicii financiare pentru membrii sai, Asociatia pentru Dezvoltare Internationala (IDA) - care furnizeaza imprumuturi fara dobanda si credite nerambursabile pentru cele mai sarace 78 de state, International Finance Corporation (IFC) - care furnizeaza imprumuturi, garantii si servicii de consultanta catre sectorul privat in statele in dezvoltare si de la agentia de asigurare impotriva riscului politic al BM, Multilateral Investment Guarantee Agency (MIGA).

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1137 ori