Cum pot ajuta Africa si Asia dezvoltarea economica a Romaniei - Analiza Business24

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 07:00
3141 citiri
Cum pot ajuta Africa si Asia dezvoltarea economica a Romaniei - Analiza Business24

Tarile emergente din Africa si Asia, dar si din America de Sud, vin cu tot mai multe oportunitati pentru dezvoltarea economica a Romaniei, in conditiile in care criza economica globala a dus la o stagnare sau chiar reducere a relatiilor economice traditionale ale Romaniei cu tarile Uniunii Europene.

Structura balantei comerciale a Romaniei arata ca, desi tarile din Uniunea Europeana sunt in continuare partenerii principali pentru comertul romanesc, exporturile catre aceasta zona au stagnat, potrivit datelor furnizate de Ministerul Economiei.

Aceste date, coroborate cu plecarile unor investitori europeni importanti de pe piata romaneasca, precum Nokia sau divizia de brokeraj a ING, arata ca Europa nu are capacitatea sa aduca, cel putin in viitorul apropiat, noi oportunitati importante de dezvoltare economica pentru Romania.

Problemele Europei

Zona euro, dar si alte state europene, se confrunta la randul ei cu efectele crizei economice care au afectat o multitudine de domenii, de la cel bancar, la cel alimentar si auto. Inclusiv sectorul de IT a fost afectat, veniturile IBM din aceasta zona avand o scadere de 9% in acest an fata de 2011.

Intel si IBM, cele mai noi victime ale scaderii pietei de PC-uri

Criza ajunge la fast food. McDonald's relanseaza vanzarile cu oferte promotionale

Salonul Auto de la Paris: Piata europeana va fi neprofitabila in urmatorii ani

In aceste conditii, marile companii de pe piata europeana se concentreaza pe reducerea costurilor.

Desi, teoretic, acest aspect ar putea stimula investitiile in Romania, costurile de operare pentru firmele europene fiind mai mici aici, experienta Nokia arata totusi ca Romania este prea costisitoare pentru anumiti investitori. Coca-Cola, Kraft Foods, Nestle sau Colgate-Palmolive sunt exemple sonore de investitori care si-au inchis fabrici in Romania in ultimii cinci ani.

Relatiile economice cu tarile terte, posibil motor pentru economia romaneasca

Urmand exemplul acestor companii, este posibil ca o solutie pentru dezvoltarea economiei romanesti sa fie intrarea pe piete emergente, care ofera noi oportunitati in comparatie cu pietele mature si in criza din Europa, dar si intarirea relatiilor cu economii precum cele ale SUA, Chinei sau Rusiei, care au primit o atentie redusa din partea exportatorilor romani in ultimii ani.

Acest fapt este confirmat de cresterea exporturilor catre tarile din afara Uniunii Europene cu 3,1% in ultimele opt luni.

Desi aceasta cifra nu este neaparat impresionanta la prima vedere, trebuie remarcat ca schimburile economice cu anumite tari, precum cele din Africa, au cunoscut o evolutie importanta si in general constanta in ultimii ani.

Spre exemplu, exporturile catre Egipt au crescut la 381,24 milioane de dolari in 2011, fata de 240,46 milioane de dolari in 2010, in timp ce in 2012 au cunoscut o marire cu 56,74%, potrivit datelor Ministerului de Externe si Ministerului Economiei.

Egiptul nu este insa singura tara din Africa spre care au crescut exporturile. Algeria, Libia si Nigeria sunt alte exemple in acest sens.

Urmeaza Relatiile economice ale Romaniei cu Africa

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#exporturi romania, #exporturi Romania tari emergente, #relatii economice Romania tari emergente, #relatii Romania Africa , #Africa