Globalizarea "apune". Incepe o noua era

Duminica, 02 Octombrie 2011, ora 10:01
5011 citiri
Globalizarea "apune". Incepe o noua era

"Timpul este probabil cea mai mare amenintare a noastra. Cu cat dureaza mai mult refacerea economiei, cu atat mai dezastruoase vor fi efectele in ceea ce priveste interesele strategice ale SUA", spunea Dennis. C. Blair, amiral in retragere si director al Agentiei de informatiilor nationale SUA. Acesta a reamintit consecintele politice dramatice provocate de criza economica din 1929-1930, instabilitatea si nivelul ridicat de violenta, potrivit CNBC.

In contextul crizei economice globale,  cresterea economica, comertul si investitiile au ramas in urma, cu mult departe de nivelul inregistrat inainte de criza.

Potrivit lui Dan Steinbock, director de cercetare al Institutului International de Business, o posibila crestere economica, chiar si in economiile avansate, va fi putin probabile pe viitor.

Sfarsitul unei noi ere..

Integrarea economica are loc prin comert, migratie si fluxuri de capital.

Incepand cu anul 1870, toate aceste fluxuri au devenit rapid substantiale, conduse de costurile de transport.

Acest prim val a fost respins de un refugiu in nationalism si protectionism intre 1914-1945.

Dupa cel de-al doilea razboi mondial, barierele comerciale au cazut, iar costurile de transport au continuat sa scada.

Economiile avansate au fost cele care au beneficiat de acest al doilea val al globalizarii.

Acesta a fost inceputul epocii de aur.

Din anul 1980, multe tari in curs de dezvoltare au avut posibilitatea de a atrage investitii straine directe. Epoca de aur a atins punctul culminant in ani dintre aderarea Chinei la Organizatia Mondiala a Comertului in 2001 si debutul recesiunii globale in toamna lui 2008.

In trecut, comertul mondial si-a revenit dupa ce recesiunea s-a incheiat. Acum, situatia sta cu totul diferit. Potrivit lui Dennis Blair ne asteapta o noua era, globalizarea isi schimba "nuanta".

De aceasta data, totul este diferit….

In anii 1970, cresterea preturilor la petrol de 4 ori a dus la eclipsarea globalizarii si cresterea regionalizarii. Daca la inceputul anilor 1980, preturile la energie erau in scadere, intre timp situatia s-a inversat.

Pana in aprilie, preturile petrolului s-au situat in jurul valorii de 110-120 dolari/baril, cea mai mare valoare din septembrie 2008.

Intre timp, tulburarile sociale din diferite regiuni din Africa de Nord si Orientul Mijlociu au ridicat riscul cresterii preturilor globale la alimente.

Inca de la descoperirea petrolului in Iran, inainte de Primul Razboi Mondial, puterile occidentale au intervenit in Orientul Mijlociu pentru a asigura supravietuirea politica a regimurilor din tarile exportatoare de petrol. Astazi, “era” petrolului ieftin s-a terminat.

In lunile urmatoare,  situatiile tensionate din Africa de Nord si Orientul Mijlociu vor inversa o partea din avantajele globalizarii.

Globalizarea este amenintata…

In prezent, economiile emergente insumeaza mai mult de 90% din cererea  globala de energie primara lucru care reflecta crestere si mai rapida a activitatii economice, a productiei industriale, a populatiei si a urbanizarii.

Din 2007, China si India au contribuit la cresterea globala mult mai mult decat SUA, Europa de Vest sau Japonia.

Cresterea economica a Chinei si a Indiei s-a bazat in special pe industrializare si urbanizare. De aceea,forta de munca din tarile care au initiat globalizarea incepe sa scada. Datorita globalizarii, companiile mari au inceput sa isi relocalizeze activitatile si sa-si transfere profitul in tara mama. Insa, strategia nu ajuta la crearea locurilor de munca. Astfel, tarile care au "inventat" globalizarea si au sustinut-o ajung sa piarda tocmai d epe urma acestui fenomen.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
3 exemple de investiții pentru investitorii cu profil redus de risc
Dacă ai reușit să economisești o anumită sumă de bani și cauți soluții de a o multiplica, ai ajuns unde trebuie. Totuși, înainte de a lua o decizie, este important să stabilești ce...
#cerere petrol, #economie sua, #economii emergente, #globalizare, #investitii , #Africa