Libia vrea sa recupereze un miliard de dolari ascuns de Gaddafi

Luni, 03 Iunie 2013, ora 08:26
1685 citiri
Libia vrea sa recupereze un miliard de dolari ascuns de Gaddafi

Libia a cerut guvernului sud-african ajutorul pentru a recupera o suma de un miliard de dolari pe care colonelul Muammar Gaddafi ar fi ascuns-o in Africa de Sud si in statele vecine acesteia, relateaza duminica AFP citand publicatia Sunday Times.

Autoritatile de la Tripoli au abordat pentru prima data guvernul sud-african in aceasta chestiune in luna noiembrie 2012. Un purtator de cuvant al Ministerul de Finante de la Pretoria a confirmat informatia.

Potrivit publicatiei britanice, intr-o scrisoare adresata autoritatilor sud-africane, guvernul libian vorbeste despre 'fonduri si averi semnificative ascunse in Africa de Sud si in tarile vecine', pe langa sumele de bani existand si suspiciunea ca in patru banci din aceasta zona si in doua societati de pastrare a valorilor s-ar fi depus aur si diamante.

Investigatia libiana a pornit de la marturisirea fostului sef al serviciilor secrete, Abdallah al-Senoussi, arestat in luna martie 2012. Unul dintre conturile cautate ar fi pe numele unui fost general libian, unchi al Gaddafi, iar o parte din aceste valori s-ar afla in posesia lui Bachir Saleh, fostul trezorier al lui Gaddafi, acuzat in Libia de fraude financiare si actiuni criminale si cautat in prezent de Interpol cu numele de Bashir Al-Shrkawi.

In ciuda mandatului international de arestare, acesta din urma ar fi efectuat mai multe deplasari in statele Niger si Swaziland. De asemenea, el ar fi fost vazut calatorind nestingherit prin Africa de Sud, fiind observat in luna ianuarie la festivitatile legate de centenarul Congresului National African (ANC) si chiar la summit-ul BRICS desfasurat la Durban in luna martie.

Opozitia sud-africana considera ca fostul oficial libian nu a fost inca arestat pentru ca are conexiuni la nivel inalt in guvernul de la Pretoria.

Africa de Sud a fost una dintre tarile care s-au opus interventiei NATO in Libia, ce a condus la inlaturarea de la putere si la executia lui Gaddafi.

#Libia recuperare bani, #Libia bani Muammar Gaddafi , #Africa