Lupta gigantilor: Cum poate Africa sa intre in competitie cu China?

Joi, 05 Aprilie 2012, ora 20:10
1924 citiri
Lupta gigantilor: Cum poate Africa sa intre in competitie cu China?

Daca in trecut nicio tara nu avea curajul sa se ia la intrecere cu gigantul stat chinez, care parea ca intotdeauna va fi mai ieftin, mai rapid si mai dur decat oricare altul.

Indiferent cat de sofisticate din punct de vedere tehnologic ar fi industriile unei tari, in momentul in care chinezii intra pe piata, nimeni nu ii mai poate intrece, scrie Huffington Post.

In acest caz, Africa are o mare problema. Aceasta nu poate vinde altceva in afara de petrol, gaze si minerale, ceva care sa creeze locuri de munca suficiente din cauza nivelului scazut de calificare.

Africanii au o multime de opotunitati in ceea ce priveste comertul, oportunitati care nu sunt la indemana Chinei. Prima si cea mai importanta este mancarea. Continentul nu si-a comercializat inca agricultura, nu si-a conectat fermierii mici, de subzistenta, la anumite corporatii care pot aduce echipamente, tehnologie si infrastructura.

In momentul in care acest lucru se va intampla, China va deveni probabil un cumparator de produse alimentare din Africa, nu un concurent. Din pacate, in ziua de astazi, agricultorilor din Africa le este greu sa-si vanda produsele dincolo de frontierele continentului, mai ales din cauza birocratiei excesive si a coruptiei.

In al doilea rand, in ciuda veniturilor scazute, consumatorii africani sunt foarte pretentiosi in ceea ce priveste vestimentatia. Produse in masa si fabricate in China, tricourile si blugii sunt extrem de ieftini. In Africa de Vest, piata de tesaturi imprimate in diverse culori, purtate atat de catre femei cat si de catre barbati la diverse ocazii, este dominata de catre o companie producatoare din Cote d'Ivoire si nu de catre falsificatorii din Asia de Est.

O astfel de nisa comerciala se afla inca in faza incipienta, insa va creste rapid, odata ce africanii isi vor dezvolta clasa de mijloc. Potrivit unor rapoarte, pana in 2030, doi din trei africani, aproximativ 600 de milioane de cetateni africani vor face parte din clasa de mijloc.

In ceea ce priveste comertul international, acesta nu trebuie sa se rezume doar la bunuri, ci trebuie sa includa si partea de servicii.

Contabilii, medicii, asistentele medicale, profesorii si alte persoane din Africa sunt blocate in interiorul propriilor frontiere din cauza faptului ca certificarile lor sunt rareori recunoscute in alte regiuni. Aceleasi tipuri de restrictii se aplica si la sectorul bancar, transporturi si logistica.

O alta industrie din Africa in plica ascensiune este asa numita "Nollywood" industria de film nigeriana, care angajeaza in prezent 200.000 de oameni si scoate 20 de filme pe saptamana. Potrivit ultimelor estimari, incepe sa urce pe cea de-a treia pozitie in randul celor mai infloritoare industrii cinemtografice de la nivel mondial, insa acest succes nu se datoreaza neaparat calitatii ci mai degraba originii sale.

Cel mai important aspect subliniat de specialisti este legat de faptul ca salariile si preturile terenurilor din Africa sunt inca foarte mici in timp ce in China acestea sunt in crestere. Dezavantajul este dat insa de productivitatea munctorilor africani, care nu dispun de formare profesionala si nici de echipamente.

Studiile arata ca prin crearea unor politici de investitii mai bune si cu un pic de noroc, multe economii africane ar putea deveni competitive la nivel global in industria usoara.

In ultimii zece ani, Africa a crescut mai repede decat Asia de Est si chiar decat Japonia. Potrivit ultimelor estimari FMI, Africa va creste cu 6% in acest an si aproape 6% in 2012, aproape la fel ca Asia.

Boom-ul inregistrat in zona marfurilor este partial responsabil pentru aceasta crestere fulminanta. Intre 2000-2008, un sfert din cresterea economica a Africii s-a datorat veniturilor in crestere din resursele naturale.

Demografia este o alta cauza, avand in vedere ca, potrivit ultimelor statistici, in urmatorii 40 de ani jumatate din cresterea populatiei globale se va datora continentului african. Insa, cresterea economica are de-a face si cu industriile si serviciile pe care tarile africane incep sa le dezvolte.

Romania nu mai reprezinta o piata atractiva pentru unii oameni de afaceri. Ovidiu Tender vrea sa-si mute "imperiul" in Africa si este dispus sa cheltuiasca sute de milioane de euro pentru a obtine 1 milion de hectare de teren african."Africa este adevaratul <> in domeniul resurselor minerale. (...) Banii nu sunt o problema", a declarat Ovidiu Tender pentru Bloombiz.ro.

Potrivit acestuia, nu se poate face o comparatie intre China si Africa.

"Avand in vedere ca acest gen de afaceri pe care le fac eu au ca obiect de activitate resursele minerale, m-am orientat spre cel mai bun loc din lume. In ceea ce priveste volumul investitiilor, e vorba de sume foarte mari, de sute de milioane de dolari", a mai precizat acesta.

In concurenta acerba a comertului international, unele tari vor face tot ce e nevoie pentru a concura, in timp ce altele pot ramane blocate in exportul de resurse naturale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#economie africa, #industrie Africa, #resurse naturale Africa, #competitiviatte Africa, #economie china, #competitivitate China , #Africa