Mancare ieftina pentru toata lumea - cum?

Sambata, 08 Ianuarie 2011, ora 00:25
2023 citiri
Mancare ieftina pentru toata lumea - cum?

Cu preturile alimentelor pe cale sa atinga cel mai inalt nivel din ultimii 20 de ani, grupul celor mai puternice 20 de tari din lume (G20) a stabilit drept o prioritate mondiala impiedicarea volatilitatii extreme a acestor preturi.

In tarile sarace si chiar in cele emergente, alimentele reprezinta cea mai mare parte a cheltuielilor, devenind un adevarat pericol la adresa cresterii economice si a stabilitatii sociale.

Pentru a stabiliza preturile alimentelor, ar fi nevoie de actiune coordonata la nivel mondial, iar pentru a realiza acest lucru, trebuie urmati mai multi pasi, in opinia presedintelui Bancii Mondiale, Robert Zoellick, intr-un comentariu publicat in Financial Times.

Facilitarea accesului publicului la informatii despre calitatea si cantitatea cerealelor

Informatiile mai multe asigura jucatorii din piata si impiedica majorarea brusca a preturilor, din cauza crearii unei panici.

In acest caz, institutiile din domeniu ar trebui sa colaboreze mai bine, pentru a pune la dispozitie un sistem de informare.

Imbunatatirea prognozelor meteo pe termen lung

Prognoza meteo corecta este o informatie esentiala pentru fermierii din tarile dezvoltate. In tarile sarace, lipsa ei duce la imposibilitatea estimarii recoltei, prin urmare si la variatii mari ale preturilor.

O prognoza mai buna ar permite fermierilor sa planifice mai bine si sa anticipeze nevoia de ajutor. Deja Organizatia Mondiala a Meteorologiei si Banca Mondiala au inceput un program pe aceasta directie, insa este nevoie de colaborare pe scara mai larga.

Intelegerea relatiei dintre preturile internationale si preturile din tarile sarace

Factori precum costurile de transport, tipul de cereale si ratele de schimb inseamna ca preturile locale pot evolua independent. In Cambodgia, de exemplu, la mijlocul anului 2009, preturile alimentelor erau aliniate celor internationale, insa, de atunci, au crescut cu un sfert, desi, la nivel mondial, acestea au fost mai scazute cu 15 la suta.

Astfel, una din prioritati trebuie sa fie stabilizarea preturilor in piete de acest gen, foarte expuse pericolelor pe plan intern.

Infiintarea unor rezerve regionale pentru urgente

Acestea ar fi de folos in cazul unor dezastre sau crize umanitare, pentru a putea ajunge cat mai repede la zonele afectate. Stocurile mari ar fi mult prea scumpe, in plus, alimentele s-ar degrada.

Dar, sustine Zoellick, in zona din Africa, de exemplu, unde infrastructura este foarte proasta, alimentele ar putea fi plasate mai usor si mai ieftin dintr-un depozit local.

Securitatea sociala

Femeile insarcinate sau cu copii mici si copiii sub doi ani ar trebui sa beneficieze de o protectie sporita. Nevoile acestora de nutritie adecvata ar trebui sa fie asigurata la un pret rezonabil

Citeste continuarea pe Ziare.com

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#mancare, #g 20, #preturi , #Africa