Piata cannabisului, in lumina legii. Ce sanse exista pentru afaceri cinstite, cu droguri

Vineri, 20 Iunie 2014, ora 13:17
2538 citiri
Piata cannabisului, in lumina legii. Ce sanse exista pentru afaceri cinstite, cu droguri
Sursa foto: Brown.edu

Razboiul cannabisului este pe cale sa inceapa. Pe 12 iunie, Jamaica a anuntat ca are in plan sa scoata de pe lista infractiunilor posesia de mici cantitati din acest drog. Alte tari, ca Mexic si Portugalia, deja au facut acest pas, iar multi altii se gandesc sa-l faca: saptamana trecuta, Comisia Drogurilor din Africa de Vest, parte a Fundatiei Kofi Annan, a publicat un material care argumenteaza ca micile infractiuni cu droguri ar trebui dezincriminate.

Intre timp, in alte parti - in Uruguay si in statele americane Colorado si Washington, abordarea a fost diferita - cannabisul a fost legalizat, nu doar dezincriminat. Multi gresesc folosind ca alternative termenii "legalizare" si "dezincriminare". Care este diferenta?, se intreaba The Economist.

Legalizare sau dezincriminare?

Afacerile cu droguri fac victime pe doua fronturi. In primul rand, drogurile afecteaza sanatatea multor consumatori, in special din tarile bogate, insa numarul acestora este in crestere pe noi piete (Brazilia este tara unde se consuma cea mai multa cocaina). In al doilea rand, drogurile imbogatesc bandele de traficanti, care raspandesc coruptia si crimele, din Sao Paolo pana in Sydney. Mult timp, guvernele au crezut ca cel mai bun mod de a reduce aceste doua tipuri de probleme au fost pedepsele dure acordate atat celor care cumpara, cat si celor care vand droguri. Dar dupa mai mult timp in care aceste masuri nu au aratat niciun rezultat bun, cateva state par sa schimbe radical tactica.

Dezincriminarea nu inseamna ca cei care consuma droguri nu sunt pedepsiti. In schimbul pedepsirii cu inchisoare pentru posesia unei mici cantitati de droguri, Jamaica a propus ca cei care detin pana la 57 de grame de cannabis sa fie amendati, si nu arestati si judecati. Consumatorii de droguri din Portugalia pot fi obligati sa participe la cursuri menite sa ii aduca pe drumul cel bun. Consumatorii de cannabis din Italia ar putea avea permisul de conducere confiscat. In contrast, legalizarea inseamna ca cei care consuma droguri nu vor fi pedepsiti. Si mai important este faptul ca furnizarea de astfel de produse - cultivarea, transportul si vanzarea - sunt, de asemenea, legale. In Jamaica, vanzarea de cannabis este o infractiune; in Colorado, este legala - o activitate impozabila.

Dezincriminarea ar putea deveni un prim pas pentru o abordarea "sanatoasa" a drogurilor. Confruntata cu o mare rata a criminalitatii, politia jamaicana are mai multe altele de facut, decat arestarea celor "high". In orice caz, trimiterea la inchisoare a celor care consuma droguri este, de multe ori, o pierdere de timp. Insa problema dezincriminarii este ca nu are niciun efect asupra industriei de miliarde de dolari a drogurilor.

Cocaina, consumata fara consecinte infractionale in Portugalia, este furnizata tot de bande de traficanti columbieni. Numai legalizarea poate scoate aceasta afacere din mainile mafiei. Planurile Jamaicai de a dezincrimina ganja este o veste buna doar pentru cei care o consuma. Insa daca nu va fi urmata si de legalizare, exista un pericol ca aceasta va fi o veste buna si pentru mafia care o vinde.

#droguri legalizare, #probleme droguri, #dezincriminare droguri , #Africa