Protestele iau amploare in Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Sambata, 19 Februarie 2011, ora 22:04
2185 citiri
Protestele iau amploare in Orientul Mijlociu si Africa de Nord

Miscarile de contestare a regimurilor autoritare din mai multe state din Orientul Mijlociu si Africa de Nord au fost reprimate brutal de fortele de securitate, insa manifestantii continua sa participe la proteste zilnice, informeaza Mediafax.

ALGERIA:

Importante forte de securitate si vehicule blindate patruleaza piata 1 Mai, aflata in centrul capitalei Alger, loc de intalnire pentru un mars al opozitiei.

 

BAHRAIN:

Opozitia a respins sambata o oferta de dialog prezentata de printul mostenitor, cerand drept conditii prealabile demisia guvernului si retragerea armatei din capitala, unde confruntarile s-au soldat cu cel putin sase morti. Sambata dimineata, armata s-a retras din capitala, insa politia a recurs la gaze lacrimogene pentru a-i indeparta pe manifestantii care incercau sa ajunga in centrul orasului.

 

EGIPT:

Guvernul, care asigura activitatile curente, urmeaza sa se reuneasca sambata, in timp ce armata, care a preluat puterea dupa plecarea presedintelui Hosni Mubarak, a avertizat ca nu va mai tolera manifestatii care afecteaza economia tarii.

 

IRAK:

Cateva sute de vaduve si orfani, ale caror rude au fost victimele violnetelor declansate dupa inlaturarea regimului lui Saddam Hussein, in 2003, au manifestat sambata la Bagdad, pentru a cere o imbunatatire a conditiilor de viata.

 

IRAN:

Fostul premier Mir Hossein Moussavi, unul dintre liderii opozitiei reformatoare, este izolat la domiciliu, conform unui anunt publicat pe site-ul sau Internet. Zeci de mii de sustinatori ai regimului de la Teheran au cerut vineri executarea lui Moussavi si a altor lideri ai opozitiei.

 

LIBIA:

Mai mult de 80 de persoane au murit in urma confruntarilor dintre manifestanti si fortele de ordine, potrivit unui bilant realizat de Human Rights Watch (HRW).

Miscarea de contestare a regimului condus de Muammar Kadhafi, aflat la putere din 1969, ia amploare in estul tarii, unde risca sa se transforme in insurectie.

 

MAROC:

Tineretul miscarii islamiste Dreptate si binefacere a convocat pentru duminica o manifestatie pasnica in favoarea unei ample reforme politice.

 

TUNISIA:

Guvernul tunisian a condamnat sambata asasinarea unui preot polonez, al carui trup neinsufletit a fost gasit vineri in apropiere de Tunis, si a cerut "tuturor credinciosilor si membrilor societatii civile" sa actioneze cu hotarare, pentru a evita producerea unor astfel de acte.

 

YEMEN:

Un student a fost ucis cu focuri de arma si alti cinci au fost raniti sambata, in confruntari intre manifestantii antiguvernamentali si sustinatorii regimului. Alti patru protestatari au fost ucisi vineri la Aden, in timpul unei interventii a politiei impotriva manifestantilor.

 

DJIBOUTI:

Confruntarile dintre fortele de ordine si sustinatorii opozitiei, care solicita inlaturarea de la putere a presedintelui Ismael Omar, au fost reluate sambata.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proteste in orientul mijlociu, #proteste, #protestatari, #regimuri autoritar, #forteke de securitate , #Africa