Ucraina va construi un terminal de gaz lichefiat

Miercuri, 03 Noiembrie 2010, ora 14:46
1740 citiri
Ucraina va construi un terminal de gaz lichefiat

Ucraina intentioneaza sa isi lanseze, in 2015, primul terminal de gaz lichefiat in regiunea Marii Negre, cu o capacitate de cinci miliarde de metri cubi, intr-o tentativa de a-si reduce dependenta de importurile ruse, relateaza Kiev Post.

Seful proiectului, Petro Mirosnikov, a declarat ca Guvernul va anunta luna aceasta o licitatie pentru a pune la punct un plan detaliat al terminalului, care va costa circa patru miliarde de dolari.

Capacitatea terminalului ar urma sa creasca la 10 miliarde de metri cubi la sfarsitul lui 2016, a adaugat el.

Ucraina importa in prezent din Rusia circa 60% din necesarul de gaz si s-a plans in repetate randuri ca pretul este prea mare pentru ca bunurile ucrainene sa fie competitive pe pietele mondiale.

"Terminalul va permite 10 miliarde de metri cubi de gaz, adica 20% din gazul pe care il importam. Vorbim despre o diversificare serioasa a sistemului de import al gazului", a spus Mirosnikov.

Potrivit oficialului, Azerbaidjanul pare cea mai atractiva sursa de gaz.

"Gazul ar putea fi importat din Orientul Mijlociu, Africa de Nord si Azerbaidjan. Dar am putea importa gaz si dintr-o singura sursa", a afirmat Mirosnikov.

Unul dintre locurile unde ar putea fi instalat terminalul este portul Odessa.

Alte pozitii luate in calcul sunt Oceakov, din regiunea Mikolaiiv sau Feodosia din Crimea.

Saptamana trecuta, Kievul a semnat si un memorandum cu TNK-BP, care ar putea ajuta fosta republica sovietica sa creasca volumul de gaz exploatat, prin explorarea sisturilor din estul tarii.

Unul dintre actionarii TNK-BP a declarat ca societatea intentioneaza sa investeasca intre un miliard si doua miliarde de dolari in acest proiect, in urmatorii 25 de ani, "daca vor fi favorabile conditiile".

De asemenea, compania spera sa exploateze circa cinci miliarde de metri cubi de gaz din sisturi in decurs de cinci, panala sapte ani.

Ucraina consuma anual intre 55 si 60 de miliarde de metri cubi de gaz, iar productia interna este de circa 20 de miliarde.

#ucraina constructie terminal gaze , #Africa