UE, dispusa sa plateasca Africa sa-si ia imigrantii inapoi

Marti, 01 Septembrie 2015, ora 13:10
4502 citiri
UE, dispusa sa plateasca Africa sa-si ia imigrantii inapoi
Foto: Facebook/UNHCR

Uniunea Europeana ia in considerare posibilitatea de a crea un fond din care sa plateasca tarile din Africa pentru a-si lua inapoi imigrantii care nu reusesc sa obtina azil in Europa.

Declaratia apartine unui diplomat european de top, Jean Asselborn, ministrul de externe al Luxemburgului. Potrivit acestuia, discutiile deja exista intre oficialii Comisiei Europene care vorbesc de crearea unui fond de un miliard de euro, scrie NewsWeek.

Acestia au in plan sa faca "indecenta" propunere oficialilor africani in cadrul intalnirii Africa - UE, care va avea loc in Malta, in luna noiembrie.

Miscarea are ca scop o amplificare a nivelului de cooperare cu statele africane astfel incat criza imigrantilor ce a lovit Europa sa-si gaseasca o rezolvare, in conditiile in care mii de oameni se avanta in periculoasa calatorie pe mare pentru a ajunge in spatiul Schengen.

Cifra de un miliard de euro a fost vehiculata initial de publicatia Der Spiegel, iar oficialul, desi a admis ca a fost mentionata aceasta cifra, recunoaste ca "unii ar vrea sa dea mai mult, altii mai putin".

Luxemburgul detine, in acest moment, persedintia UE si are un rol important in pregatirea summit-ului din noiembrie.

Criza imigrantilor, o criza a uniunii

Cele mai recente rapoarte arata ca numarul de migranti care au traversat Mediterana pentru a ajunge in Europa a depasit cifra de 300.000, dintre care aproape 2.500 sunt dati disparuti.

Criza imigrantilor a impartit tarile UE, Germania anuntand saptamana trecuta ca permite refugiatilor sirieni sa stea in tara lor si sa-si construiasca o viata, in timp ce Ungaria construieste garduri la granita cu Serbia pentru a stavili fluxul de imigranti.

In Slovacia, un alt membru UE, doar imigrantii crestini primesc dreptul de sedere. "Musulmanii care cer azil in Slovacia nu se vor putea integra asa cum trebuie, intrucat in tara nu exista moschei", spunea un reprezentant al Ministerului de Interne slovac.

Disensiunile au aparut dupa crearea schemei de repartizare a imigrantilor, propusa in mai, dupa ce mai multi imigranti s-au inecat incercand sa ajunga in Italia pe Mediterana. Schema era menita sa usureze povara tarilor precum Grecia sau Italia, insa Franta, Spania, Ungaria si Slovacia s-au opus cu vehementa acestei strategii.

Marea Britanie si Danemarca au renuntat la politica Uniunii Europene privind azilul si au ales sa nu absoarba nici unul dintre cei 40.000 de imigranti ce le-au fost alocati in cadrul schemei. Nici Irlanda nu a vrut sa ia parte la aceasta schema, insa a acceptat sa reprimeasca 300 de imigranti.

O.D.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza imigrantilor, #UE plateste Africa imigranti , #Africa