UE saluta acordul asupra petrolului incheiat intre Sudan si Sudanul de Sud

Duminica, 05 August 2012, ora 09:10
1527 citiri
UE saluta acordul asupra petrolului incheiat intre Sudan si Sudanul de Sud

Acordul asupra petrolului incheiat intre Sudan si Sudanul de Sud a fost salutat, sambata seara, de sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton. Prin semnarea acordului se incheie conflictul dintre doua tari izbucnit dupa proclamarea independentei de catre Juba, in urma cu un an.

Acesta contribuie la viabilitatea economica a celor doua tari si la bunastarea popoarelor lor", a declarat Ashton intr-un comunicat, citat de AFP.

Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa a felicitat de asemenea cele doua guverne pentru "spiritul de compromis" care a facut posibil acordul si si-a exprimat speranta ca acesta "va fi extins si asupra altor probleme cruciale, precum cea a frontierelor, a regiunii Abyei si a aranjamentelor de securitate".

Fostul presedinte sud-african Thabo Mbeki, care a asigurat medierea intre cele doua tari sub egida Uniunii Africane, a anuntat in noaptea dintre vineri spre sambata ca cele doua state au ajuns la o solutie pentru diferendul lor petrolier, unul dintre motivele care i-a adus in pragul razboiului in primavara. In comunicatul sau, Ashton a salutat actiunea Uniunii Africane si eforturile lui Mbeki.

"Sunt de asemenea incurajata de informatiile potrivit carora guvernul din Sudan si-a dat acordul asupra modalitatilor prin care ajutorul umanitar sa poata ajunge la populatiile afectate de conflict din statele Kordofanul de Sud si Blue Nile", a adaugat ea, reclamand "aplicarea imediata a acestui acord pentru ca cei care au nevoie sa poata fi ajutati fara intarziere".

#acord Sudan, #acord petrol Sudan , #Africa