3 mii de miliarde pentru salvarea economiei SUA

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 11:55
1830 citiri
3 mii de miliarde pentru salvarea economiei SUA

Intr-o singura zi administratia Obama, Rezerva Federala si Senatul au contrapus crizei financiare proiecte in valoare totala de 3 mii de miliarde dolari, din bani guvernamentali dar si din fonduri private, in incercarea de a opri inghetarea pietelor de credite si marirea somajului.

"S-a adancit. Devine mai rau. Situatia cu care ne confruntam n-ar putea fi mai serioasa", a declarat Obama intr-o vizita la Fort Myers, Statele Unite, unde somajul a sarit peste 10%, informeaza Associated Press.

Declaratiile lui Obama veneau pe fondul discutiilor aprinse cu Senatul privind aplicabilitatea pachetului de stimuli, in valoare de 838 miliarde, propus de administratia acestuia. Separat, secretarul Trezoreriei, Timothy Geithner a facut publica intentia insititutiei pe care o conduce de a folosi 350 miliarde dolari din fondurile de criza aprobate de Congres.

Rezerva Federala a anuntat, de asemenea, ca va oferi imprumuturi in valoare totala de 1 trilion dolari.

Declaratiile simultane ale celor trei institutii traditionale ale Statelor Unite pot marca inceputul unei contra-ofensive politice si, eventual, economice, la capatul primelor trei saptamani de activitate ale noii administratii americane.

Totusi, Wall Street-ul nu a reactionat foarte bine la aceste promisiuni; indicele Dow Jones a scazut constant pe parcursul sedintei de tranzactionare, inchizand ziua cu un minus de 4,6%, amendand astfel masurile guvernamentale considerate inconsistente.

Wall -Mart , cel mai mare retailer la nivel mondial si, totodata, un simbol al Americii a anuntat ca va face pana la 800 de disponibilizari, in incercarea de a reduce costurile, anunt la fel de simptomatic pentru criza care cuprinde America ca si cele 3 trilioane pe care administratia vrea sa le investeasca in economie.

Wall - Mart este cel mai mare angajator din domeniul privat american, cu peste 1.4 milioane de angajati pe teritoriu american, anunta CNN Money.

In anuntul facut ieri, presedintele companiei, Mike Duke, a explicat ca "la inceputul noului an fiscal" Wall - Mart se gaseste "intr-o situatie fara precedent". "Desi numarul de oameni disponibilizati este foarte mic in comparatie cu cei 2.2 milioane de colaboratori pe care ii avem in intreaga lume, va pot asigura ca vor fi tratati cu respect, in concordanta cu valorile companiei noastre", a mai declarat acesta.

Cea mai mare parte a produselor Wall - Mart sunt exportate din China care, in felul acesta, este prima economie afectata de faptul ca americanii consuma mai putin si economisesc mai mult.

Exporturile Chinei au scazut la nivelul pe care il aveau in urma cu 13 ani, pe fondul inrautatirii situatiei economice din Occident. Transporturile au suferit un declin de 17.5 procente in ianuarie, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, informeaza Bloomberg.

Cea de-a treia economie a lumii a pierdut deja 20 milioane de locuri de munca, somaj ce mareste presiunea asupra guvernului pentru largirea pachetului de stimuli economici, in valoare, deja, de 585 miliarde dolari.

Toti partenerii economici principali ai Chinei sunt in recesiune si, ca urmare, creste importanta consumului local pentru a putea compensa cerea scazuta la export, conform analistilor.

Guvernatorul Bancii Centrale a Chinei, Zhou Xiaochuan, a declarat ca este nevoie ca populatia sa renunte la economii si sa mareasca consumul pentru a sustine economia.

 

Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Acuzații incredibile în SUA: Tot avansul bursei americane din ultimii ani este datorat banilor publici injectați în piață de FED!
Mai mulți analiști economici din Statele Unite trag un semnal de alarmă cu privire la performanța financiară reală a companiilor americane listate pe bursă. Ei susțin că practic nu a...
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum a ajuns Romania pe locul 1 in UE la inflatie? Prin politicile catastrofale ale Guvernului, care pare a lucra contra cetatenilor
Cum intretine Romania inflatia? Aceasta este alimentata de o „super avalansa de tichete", precum cele pentru profesori, pentru mamici, pe langa cresterile de taxe din ultima perioada, potrivit...
#bursa, #economie, #export, #miliarde, #produse, #salvare, #somaj, #sua , #America