America este afectata din ce in ce mai mult de saracie

Luni, 26 Februarie 2007, ora 01:43
866 citiri

Diferenta intre saraci si bogati in Statele Unite ale Americii se extinde tot mai mult, un numar din ce in ce mai mare de persoane traind in saracie extrema, nivelul saraciei inregistra momentan in SUA fiind cel mai ridicat din ultimii 30 de ani, reiese dintr-un studiu american, relateaza AFP.

Aproximativ 16 milioane de americani traiesc intr-o "saracie profunda si grava", cu venituri de mai putin de 9.903 dolari pe an pentru o familie de patru persoane, dintre care doi fiind copii, indica studiul bazat pe ultimul recensamant american, datand din 2005.

Pe plan personal, nivelul "saraciei extreme" corespunde persoanelor al caror venit anual nu depaseste suma de 5080 de dolari (3.868 euro) pe an, reiese din acest studiu.

"Din analiza McClatchy (recensamantul american) reiese ca numarul americanilor care traiesc in saracie a crescut cu 26% intre anii 2000 si 2005", afirma studiul. Acest nivel "depaseste cu 56% nivelul mediul al cresterii numarului de persoane ce traiesc in saracie in lume", afirma studiul.

Aceasta situatie are loc in perioada in care Statele Unite ale Americii trece printr-o perioada de crestere economica substantiala.

"Productivitatea muncii a crescut foarte mult incepand din 2001 insa cresterile salariale si a crearii de nou slujbe au stagnat. In plus, partea din venitul national consacrata asigurarii unui mediu bun pentru desfasurarea activitatilor companiilor a depasit cu mult cea alocata salariatilor", continua studiul.

"Astfel se pot explica motivele pentru care venitul mediu al unei gospodarii a scazut constant in ultimii cinci ani", afirma studiul.

"Acest lucru impreuna cu alti factori au contribuit la majorarea cu 43%, pana la 36 de milioane, a numarului de persoane ce traiesc in saracie extrema, cel mai ridicat nivel inregistrat din 1975", incheie acest raport.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)