America, tara tuturor posibilitatilor infractionale: Guvernul opereaza ca un clan mafiot

Luni, 01 Septembrie 2014, ora 08:38
4114 citiri
America, tara tuturor posibilitatilor infractionale: Guvernul opereaza ca un clan mafiot
Sursa foto: Profit Guide

Pe langa guvernul federal american, mafia siciliana, noua dictatura ruseasca sau fortele armate folosite in China comunista par mici gasti de cartier puse pe gainarii.

Sistemul de stat din SUA si-a insusit atat de bine practicile gruparilor criminale impotriva carora ar trebui sa lupte incat aproape ca l-a legiferat intr-o masura punitiva aplicata impotriva marilor companii, mai mult sau mai putin vinovate in relatia cu clientii. Iar miliardele de dolari curg de zor in Trezoreria guvernului de la Washington, scrie The Economist.

Cifrele criminalitatii statale

Cand a devenit guvernul federal o grupare cu tenta mafiota si apucaturi hraparete, inainte sau dupa scandalul Enron din 2001? Greu de spus, insa cert este ca metoda presiunii exercitate pe marile grupuri financiare care opereaza in SUA exista, iar jecmanirea lor in locul pedepselor stabilite prin lege a devenit o politica publica a institutiilor federale. Anul acesta, Bank of America, JP Morgan Chase, Citgroup, Goldman Sachs si alte cateva banci mari si-au platit tributul, insumand 50 de miliarde de dolari, pentru a scapa de acuzatiile de inselare a clientilor prin intermediul obligatiunilor ipotecare.

De peste ocean, infuzia de "taxe de protectie" se contabilizeaza in 9 miliarde platite de BNP Paribas pentru incalcarea interdictiei ce viza Sudanul si Iranul, doua state supuse embargoului financiar, cateva miliarde stranse in stil "japca" de la Credit Suisse, UBS sau Barclays sub diverse acuzatii, 1,2 miliarde de la Toyota pentru presupuse defectiuni ale masinilor vandute pe teritoriul Statelor Unite, 13 miliarde pentru poluarea cu produse petroliere pusa in carca celor de la British Petroleum in scandalul Deepwater Horizon si lista poate continua.

In spatele usilor inchise

Cel mai grav lucru pare desfasurarea unor negocieri intre acuzati si acuzatori in spatele usilor inchise, fara ca rechizitoriul sa ajunga la cunostinta publicului sau, si mai grav, fara a se putea stabili un precedent care sa reglementeze modul de abordare si rezolvare legala a presupuselor infractiuni. In tot acest timp, alte infractiuni de coruptie par sa se desfasoare nestingherite la masa negocierilor din spatele usilor inchise, prin transformarea reprezentantilor guvernului federal in judecatori, jurati si acuzatori. Astfel, s-au obtinut 500 de milioane de dolari de la Google, 613 milioane de dolari in cazul intelegerii amiabile semnate intre reprezentantii institutiei financiare, pe de o parte si guvernatorul si procurorul sef al Statului New York pe de alta.

Mai mult, Andrew Como, guvernatorul New Yorkului este responsabil si de incheierea unei intelegeri cu BNP Paribas de un milliard de dolari, dupa ce a amenintat cu retragerea licentei de operare Pe Wall Street a grupului francez. Pentru restul lumii civilizate, exemplul BNP este unul naucitor, in conditiile in care nu se stie care sunt bazele legale pentru incheierea unei astfel de intelegeri intre guvernul federal si un grup financiar strain.

Victimele politicii "Banii sau viata"

Cazul Enron, unul dintre cele mai rasunatoare modele de frauda corporativa, a dus la prabusirea gigantului energetic american, lasand in urma 13 nume devenite celebre prin prisma dramaticei prabusirii immediate inregistrate de acestia. O cale pe care au marcat-o si E.F. Hutton &Co sau Drexel Burnham Lambert prin nerealizarea intelegerilor cu iz de extorcare realizate de-a lungul timpului de guvernul federal american.

Abia acum, o initiativa a doi senatori americani, Elizabeth Warren si Tom Coburn, atrage atentia asupra practicilor oficialilor de la Washington cerand cresterea gradului de transparenta a acestor practici, lucru care, in mod normal, ar trebui sa duca la doua reforme majore in ceea ce priveste sistemul legal american. Prima ar fi delimitarea clara a legilor civile si penale in cazul corporatiilor, in timp ce a doua presupune o revizuire de la baza a sistemului legal, intesat cu peste 300.000 de legi si precedente juridice in spetele privind legitimitatea actiunilor unei companii.

#sistem mafiot, #practici criminale legiferate, #stat mafiot, #politici publice, #guvern federal, #sua, #lipsa transparenta , #America