Apetitul pentru razboaie creste odata cu averea!

Joi, 30 Iunie 2011, ora 13:10
2738 citiri
Apetitul pentru razboaie creste odata cu averea!

Frecventa razboaielor interstatale a crescut cu 2% in fiecare an, incepand cu 1870. Conflictele sunt alimentate de cresterea economica si de proliferarea noilor granite. Studiile au ajuns la o concluzie dureroasa: "Generam mai multe razboaie nu pentru ca vrem, ci pentru ca putem".

Am putea crede ca lumea s-a bucurat de perioade de libetate intre Razboiul Rece si 11 septembrie.

Insa un nou studiu realizat de Profesorul Mark Harrison de la Centrul pentru Avantaje Competitive in Economia Globala si Profesorul Nikolaus Wolf de la Universitatea Humboldt demonstreaza contrariul.

Studiul arata ca numarul de conflicte interstatale a crescut constant de la o medie de 6 conflicte pe an, in perioada 1870 - 1913, la 17 intre perioada celor doua Razboaie Mondiale.

Numarul de razboaie a ajuns la 31 in timpul Razboiului Rece si 31 pe an in anii '90.

"Numarul conflictelor a crescut constant", spune Harrison, citat de Physorg.com.

"Din cauza celor doua Razboaie Mondiale, paternul este destabilizat intre 1914 si 1945, dar, in mod remarcabil, dupa 1945,  frecventa razboaielor si-a reluat cursul dinainte de 1913", mai spune acesta.

Conflictele sunt alimentate in primul rand de numarul tarilor,care a crescut dramatic, de la 47 in 1870 la 187 in 2001.

"Mai multe state au intrat in conflict pentru simplul motiv ca au fost mai multe state", adauga Harrison.

"Acest aspect nu este linistitor. Arata ca exista o legatura stransa intre razboaie si crearea de state si de noi granite", mai spune profesorul.

In plus, oricum am da-o, avem o singura planeta, iar Terra a trecut deja prin doua Razboaie Mondiale.

Conflictele luate in calcul de cei doi cercetatori includ totul, de la bombardamente pana la trimiterea de vase de razboi si inchiderea granitelor.

Datele studiului nu ne arata intensitatea razboaielor, dar scot in evidenta nerabdarea guvernelor de a rezolva disputele cu forta.

Cand cei doi profesori au dezbatut studiul cu restul cercetatorilor, cea mai frecventa intrebare a fost legata de cresterea numarului de razboaie dupa 1945.

"Nu sunt acestea doar conflicte americane?" sau "Nu sunt acestea conflicte in care statele doar flutura steaguri, dar nimeni nu trage cu arma?".

Raspunsul este "nu" la ambele intrebari. Daca excludem razboaiele in care este implicata SUA, diferenta nu este mare. Trendul crescator ramane aproximativ acelasi.

Studiul mai arata si ca distanta medie dintre statele aflate in conflict a scazut constant din 1950.

Daca ne uitam doar la statele care initiaza disputele, datele arata ca tarile mai mari (din punct de vedere al PIB-ului) tind sa intervina mai des in razboaie. Dar nu a existat o crestere din acest punct de vedere in ultimii 130 de ani.

De asemenea, se pare ca nu exista o tendinta a statelor mai bogate sa initieze conflicte mai des decat alte state. Nici acest lucru nu s-a schimbat in ultimii 130 de ani.

Cu alte cuvinte, tendinta de a initia conflicte este distribuita aproximativ uniform intre statele globului.

Acest lucru este destul de alarmant si creaza un puzzle.

Tentinta majoritatii statelor este de a deveni mai bogate, mai democratice si mai independente. Rezultatul ar trebui sa fie o lume mai pacifista.

Mare parte din stiinta politica este construita pe ideea ca liderii politici ai tarilor mai bogate si mai democratice au mai putine initiative de a porni conflicte.

"Nu credeam ca aceasta idee este eronata, dar este incompleta.

Fara a fi siguri pe raspuns, credem ca oamenii de stiinta care studiaza politica s-au concentrat prea mult pe "preferintele razboilului" si nu pe capacitati.

Capacitatile pot fi chiar factorul care lipseste din intelegerea motivului pentru care creste numarul de razboie.

Cu alte cuvinte, conflictele devin mai dese nu pentru ca vrem, ci pentru ca putem".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conflict armat, #numar tari, #razboi, #razboi america, #razboi mondial, #razboi rece, #razboi sua , #America