Banii blestemati: Miliardul de dolari de care nu se atinge nimeni

Joi, 30 Iunie 2011, ora 00:17
3089 citiri
Banii blestemati: Miliardul de dolari de care nu se atinge nimeni

Cu greu trece o zi fara ca oamenii politici din Washington sa nu aduca in discutie starea lamentabila a bugetului SUA. In acest context, crearea unui depozit de 1 miliard de dolari de care nu se atinge nimeni este cel putin surprinzatoare.

Monedele nefolosite s-au adunat in seifurile Federal Reserve in ultimii ani, din cauza unui program de productie de bani pornit in 2007.

Si desi "muntele" de bani a depasit limita de 1 miliard, masina FED continua sa scoata monede pe banda rulanta.

Gramada de bani, a carei productie a costat pana acum 300 milioane de dolari, ar putea sa ajunga la 2 miliarde pana cand se finalizeaza programul, in 2016.

Potrivit NPR.com, numarul incredibil de monede se datoreaza intentiei Congresului de a-i convinge pe americani sa foloseasca bani mai mici, in cumparaturile zilnice.

In 2005, Congresul a decis ca o este nevoie de o noua serie de monede, care sa poarte chipul tuturor presedintilor americani, incepand cu George Washington.

Pana acum, "fabrica de bani" a Americii a ajuns abia la al 18-lea presedinte, Ulysses S. Grant.

Dar americanii au ramas atasati de culoarea verde a bancnotelor.

Ca si cum ordinul Congresului de a scoate mai multe monede nu ar fi fost de ajuns, un acord politic a ajutat la crestrea numarului de bani nedoriti.

O emisiune noua s-a facut si in onoarea lui Sacagawea, tanarul indian care i-a ghidat pe descoperitorii Lewis si Clark, in expeditia acestora.

Potrivit unei legi propuse de un republican, 20% din monedele de 1 dolar trebuie sa aiba chipul lui Sacagawea.

In conclcuzie, 1,2 miliarde de monede in valoare de 1 dolar stau neatinse in seiful FED.

Pana cand se va ajunge la chipul ultimului presedinte, numarul acestora va ajunge la 2 miliarde.

Cum arata un seif FED

La subsolul sucursalei Federal Reserve din Baltimore, unde au reusit sa intre reporterii NPR.com, se afla 45 de milioane de dolari in monede de cate 1 dolar.

In ciuda indiferentei americanilor pentru acesti bani, cele 45 de milioane sunt foarte bine pazite.

Echipa de jurnalisti careia i s-a permis sa intre in seif a fost tot timpul inconjurata de doi oameni de paza, in timp ce studia pungile transparente in care erau asezati banii.

Prin pungi se puteau vedea dolari cu chipul indianului Sacagawea. Cel mai probabil, niciuna dintre acestea nu vor apuca sa vada interiorul unui bancomat sau automat.

#bani, #dolar, #federal reserve, #moneda dolar, #sua , #America