Barack Obama sustine ca programele de supraveghere a comunicatiilor sunt legale

Sambata, 08 Iunie 2013, ora 10:56
1132 citiri
Barack Obama sustine ca programele de supraveghere a comunicatiilor sunt legale

Presedintele american, Barack Obama, a afirmat vineri ca programele de supraveghere a comunicatiilor de catre serviciile speciale de informatii ale SUA au primit "unda verde" din partea Congresului si le-a dat asigurari americanilor ca nimeni nu le asculta telefoanele.

Intervenind pentru prima data de la declansarea controversei provocate de dezvaluirile din presa referitoare la strangerea masiva de date, Obama a sustinut ca este indispensabil sa se ajunga la "compromisuri" intre securitate si viata privata, in timp ce Statele Unite ale Americii raman sub amenintarea atentatelor, relateaza AFP.

"Programele de care s-a vorbit in ultimele zile in media sunt secrete in masura in care sunt clasificate, dar ele nu sunt secrete in masura in care - in cazul apelurilor telefonice - toti membrii Congresului au fost pusi la curent", a declarat Obama, la San Jose, in statul California.

"Comisiile ad-hoc pentru serviciile secrete (din Congres) sunt in totalitate informate pe tema acestor programe (...), care au fost autorizate de catre largi majoritati din ambele partide incepand din 2006", a adaugat presedintele.

Membrii comunitatii de informatii "examineaza numerele de telefon si durata apelurilor. Ei nu se uita la numele oamenilor. Ei nu examineaza continutul, dar analizeaza aceste date, pot identifica piste referitoare la persoane care ar putea recurge la terorism", a explicat presedintele, precizand: "Nimeni nu va asculta apelurile telefonice".

"Daca cineva din guvern vrea sa mearga mai departe, atunci el trebuie sa treaca pe la un judecator federal", a spus Obama, reamintind ca, in urma cu doua saptamani, a rostit un discurs privind strategia antiterorista a SUA.

"Eu am spus ca unul dintre lucrurile pe care trebuie sa le discutam si sa le dezbatem este acela de a gasi un echilibru intre necesitatea de a face in asa fel ca americanii sa fie in siguranta si preocuparile noastre pentru protectia vietii private. Exista compromisuri care sunt necesare", a spus liderul american.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Obama servicii supraveghere, #Obama declaratii servicii supraveghere, #Obama servicii supraveghere SUA , #America