Economia SUA se imbunatateste miraculos, in pragul alegerilor electorale

Vineri, 26 Octombrie 2012, ora 16:42
1325 citiri
Economia SUA se imbunatateste miraculos, in pragul alegerilor electorale

Cresterea economiei americana s-a imbunatatit in trimestrul al treilea al acestui an dar nu suficient pentru a permite o scadere a ratei somajului, potrivit unei prime estimari oficiale publicata, vineri, de Departamentul american al Comertului.

In perioada iulie-septembrie 2012, PIB-ul american a crescut cu 2% in ritm anual, dupa o crestere anuala de 1,3% inregistrata in trimestrul al doilea. Aceste estimari preliminare, care vor fi revizuite de doua ori de Departamentul american al Comertului, sunt usor superioare estimarilor analistilor care mizau pe o crestere de 1,9%, transmite AFP, citat de Agerpres.

Cu zece zile inaintea alegerilor prezidentiale in care se vor confrunta presedintele in exercitiu Barack Obama si candidatul Partidului republican, Mitt Romney, situatia economiei americane pare sa se imbunatateasca. Cu toate acestea ritmul de crestere este in continuare sub nivelul de 2,5% necesar timp de mai multe trimestre pentru a conduce la o scadere substantiala a ratei somajului.

In luna septembrie 2012, rata somajului in SUA era de 7,8%, adica acelasi nivel cu cel inregistrat la venirea lui Barack Obama la Casa Alba, in luna ianuarie 2009, iar situatia primei economii a lumii este subiectul principal al alegerilor prezidentiale de luna viitoare.

Potrivit Departamentului Comertului, cresterea economica din trimestrul al treilea a fost sustinuta de cheltuielile de consum si cheltuielile publice. Cheltuielile de consum, responsabile pentru aproximativ 70 la suta din economia americana, au crescut cu 2% in trimestrul al treilea dupa o crestere de 1,5% in trimestrul al doilea.

In schimb investitiile companiilor au scazut cu 1,3% in trimestrul al treilea, aceasta fiind prima scadere inregistrata dupa 2011 De asemenea, exporturile americane au inregistrat prima contractie din ultimii trei ani.

De la iesirea din recesiune din 2007-2009, economia americana s-a confruntat cu o serie de obstacole care au impiedicat-o sa inregistreze o crestere mai mare de 2%. Economistii cred ca ritmul de crestere va ramane unul modest cel putin in prima jumatate a lui 2013, urmand ca relansarea sa aiba loc in a doua jumatate a anului urmator.

#economie sua, #ritm crestere economie SUA, #somaj sua , #America