Euro a depasit pentru prima data in istorie plafonul de 1,50 dolari/euro

Miercuri, 27 Februarie 2008, ora 09:59
1262 citiri
Euro a depasit pentru prima data in istorie plafonul de 1,50 dolari/euro

Moneda unica europeana a depasit, pentru prima data in istorie, plafonul de 1,50 dolari/euro, profitand de semnalele pozitive ale economiei europene, ce rezista in fata avalansei de date economice nefavorabile ce vin din Statele Unite ale Americii, informeaza AFP.Euro s-a apreciat pana la valoarea record de 1,5047 dolari, un nou record istoric care depaseste recordul precedent, de 1,4967 dolari, stabilit la 23 noiembrie 2007.


In schimburile matinale din Asia, euro si-a incetat cresterea, stabilizandu-se in jurul valorii de 1,499 dolari.


"Exista un contrast intre Statele Unite ale Americii, unde temerile legate de o recesiune economice persita, si zona euro, care pare bine echipata pentru a rezista pentru moment", a explicat David Gilmore, un analist al companiei Foreign Exchange Analytics.


Un indice german, barometrul Ifo, ce masoara moralul sefilor de companii, a oferit date mult mai bune decat se astepta, alimentand ideea ca principala economie europeana, si implicit intreaga economie europeana, va rezista in aceasta perioada marcata de turbulente.


Ca tendinta contrara, Federal Reserve, sistemul american de banci centrale, care a inceput in septembrie 2007 un ciclu agresiv de reducere a dobanzii de referinta, in schimb Banca Centrala Europeana a decis pana in acest moment sa mentina dobanda de politica monetara la nivelul neschimbat de 4%.


Noile date macroeconomice americane nu fac decat sa afirme dificultatile prin care trece principala economie mondiala, ce cunoaste o scadere considerabila a sectorului imobiliar, afectand increderea consumatorilor.